View Single Post
Stary 06-05-2010, 13:32   #1
zsberg
ford::professional

Imię: Krzysiek
Model: Mondeo MKI
Silnik: 1.8 TD 90KM
Rocznik: 4.1995
Domyślnie Zimny ciężko odpala/długo kręci (1.4 i 1.6 CVH)

Witam!
Nurtuje mnie ciekawe zagadnienie dotyczące silników CVH. Sporo szukałem na ten temat w sieci i trudno o odpowiedź.

Na blat dam mojego essiego. Otóż Po kilku godzinnym postoju pod pracą lub rankiem gdy idę go zapalić, zmuszony jestem kręcić rozrusznikiem między 4-6 sekund (na dworze może być -20 lub +15 stopni i zawsze jest tak samo). Gdy zapali dość ładnie pracuje. Późniejsze odpalanie to już czysta przyjemność - odpala od przysłowiowego strzału.

Niby nie problem, ale trochę wstyd gdy inni odpalają zimne samochody od dotyku. Świece, przewody, pompka paliwa ok. Na Pb pracuje super, nie dusi się. Z miesiąc temu urwał się (z moją pomocą oczywiście) kabel od czujnika położenia przepustnicy, ale on nawet przed tym tak odpalał. Jedyny minus braku tego czujnika to wolniejsze schodzenie z obrotów.

Bawił się ktoś w usprawnienie tego niedomagania? Ew. proszę o jakieś linki, których ja namierzyć nie mogę. Aha, znalazłem tylko info aby kilkukrotnie załaczyć zapłon, ab pompka nabiła ciśnienie - nie zdaje to efektu. Tak jakby może za mała dawka paliwa na start?? Na lpg zimnego nie odpalałem, bo nie mam takiego zwyczaju.
Pilnować będziesz poziomu oleju w silniku, bo turbina Twa potrzebuje go niezmiernie, a wymiany oleju pilnować będziesz bardziej, niźli wierności kobiałki Twej. Lepsza bowiem niewierność małżeńska, niźli w dieslu Twoim malutka usterka
zsberg jest offline   Odpowiedź z Cytatem