Cytat:
|
powinno się wymienić pierwszy raz olej po 3-5tys km, ale nie jest to obowiązek. Ja jednak bym wymienił. Ogarnięte ASO zalecają taką wymianę, ale o takie ASO u nas trudno. ASO Hondy są na zdecydowanie wyższym poziomie.
|
Jak odbierałem Kugę we Wrocku, to pytałem o wymianę oleju po kilku tysiącach. Powiedzieli, że silniki są już dopracowane i dotarte i nie ma obowiązku i nawet się nie zaleca. W benzynie i owszem, bo z oszczędności leją minerał i po 1000 km wymieniają na syntetyk (tak jest w suzuki). Wszystko zależy jak "ciężką" ma kierowca nogę. Ja przez pierwsze 10.000 lałem Ulitimate diesel, więc myslę, że trochę silnik "odpoczął". Ponadto nawet w nowych modelach takich marek jak KIA przegląd i wymiana oleju jest po 30.000. Nie sądzę, aby szli na łatwiznę dając 7 lat gwarancji. To by był samobój jakby coś się waliło - zwłaszcza, że coraz większa ilość firmowych flot przechodzi z TOYOTY na KIA. (Ale to moja ocena)
Pozdro...
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.