Odp: Lubryfikacja,co myślicie?
skaczesz ostro po tematach. najpierw piszesz ze zgadzasz sie ze mna ze chodzi o zabezpieczenie zaworo + gory cylindra potem znow wracasz do smarowania pierscieni. zaden z producentow lubryfikatorow o ktorych mowimy w temacie nie podaje i nie zachwala swojego specyfiku jako majacego wplyw na cylinder czy tlok. jednak z uporem wciaz wypowiadasz sie o rozwiazaniach smarowania tamtej czesci silnika. jak pewnie wiesz w silnikach spalinowych 4 suwowych do ktorych montujemy LPG smarowanie tulei cylindorw wraz pierscieniami uszczelniajacymi na tlokach odbywa sie "od spodu" poprzez olej z miski olejowej ukladu smarowania bloku silnika. zmiana sposobu zasilania z PB na LPG nie ma jakiegokolwiek znaczenia dla tej czesci silnika. nie wiem wiec o jakich lubryfikatorach piszesz ale z tematem sie mijasz. piszesz rowniez o smarowaniu mgla olejowa - podaj prosze marke czy producenta silnikow spalinowych montowanych do samochodow osobowych o ktorych tu piszemy ktory stosuje smarowanie mgla olejowa...
piszesz rowniez ze gaz ulega calkowitemu spaleniu. niestety znow mijasz sie z prawda. ani gaz ani benzyna czy olej napedowy nie spalaja sie calkowicie. calkowite spalenie mieszanki to idea do ktorej niejstety nam daleko. po zastosowaniu benz bezolowiowej wydaje mi sie ze wlasciwosci smarne mieszank zblizyly sie do zera...
|