Odp: Doinstalowanie modułu BT/VC w mondeo mk4
Dziękuję za odzew.
@glucosum: mój poziom wiedzy wynika z analizy instrukcji opracowanej przez "zdzislaw22", całego naszego wątku na tym forum, całego analogicznego wątku na forum angielskim fordmondeo.org oraz 2 wątków na forach rosyjskich. Myślę, że dałbym radę sam skompletować odpowiednie elementy i dokonać odpowiednich modyfikacji w instalacji, aby zadziałał system BT/VC. Niestety nie mam pewności, że będzie działało USB, a jest to główny powód dla którego chciałbym się brać za tą modyfikację. Samo BT/VC nie jest dla mnie takim powodem.
@zdzislaw22: wiem, że moduły nie wymagają przeprogramowania, dzięki za potwierdzenie.
Rzeczywiście, moduły w ASO nie są tanie, ale jest to w zasadzie jedyne źródło modułów w wersji anglojęzycznej, a tylko taka mnie interesuje. Jeszcze ważniejszym powodem kupowania modułu w ASO jest brak na rynku wtórnym właściwej wersji modułów z USB. Dla zainteresowanych podaję, że moduły z USB 8M5T-19C112 występują w kilku różnych wersjach (nie mylić z wersjami językowymi), kolejno:
- 8M5T-19C112-AK, kod Finis 1566770
- 8M5T-19C112-AL, kod Finis 1577856
- 8M5T-19C112-AM, kod Finis 1583717
Wersje *L i *M obsługują strumieniowanie audio stereo przez Bluetooth, czego nie ma wersja *K. Z modułami serii 8M5T... powinno się używać mikrofonu 8M5T-19A391-AB, kod Finis 1532666.
Jeśli jest jeszcze ktoś, oprócz mnie zainteresowany uzupełnieniem Sony CD o instalację BT/VC z USB, to podaję za źródłem angielskim, że można sprawdzić wersję oprogramowania w radiu Sony przez jednoczesne naciśnięcie klawiszy 1 i 6 oraz przytrzymanie przez kilka sekund (przy radiu włączonym oczywiście). Pojawia się kilka sekwencyjne wyświetlanych informacji, wersja oprogramowania to pierwsze wyświetlenie w stylu np. 04-05-02 (to jest wersja z mojego radia). Na anglojęzycznym forum niejaki "dbeyzade" podaje, że następujące wersje wspierają działanie BT/VC:
05-03-01, 05-03-02, 05-03-03, 05-04-01 - ta ostatnia wersja była aktualna w lipcu 2008 r. Niestety ten temat nigdzie nie został rozwinięty, a przynajmniej ja nie znalazłem, dlatego nie wiem na ile jest to prawdziwe. Gdyby tak było, to moje Sony 1CD (11.2007) w ogóle nie mogło by działać z żadnym modułem BT/VC, a to wydaje mi się mało prawdopodobne chyba, że w tym samym czasie Ford miał takie radia z różnymi wersjami oprogramowania i wkładał je do samochodów zależnie od specyfikacji, czy w instalacji jest BT/VC, czy nie. Nigdzie też nie doczytałem, czy można wgrywać nowe wersje oprogramowania np. przez IDS w ASO.
Zapraszam do wspólnych poszukiwań dla rozwiązania problemu.
|