Temat: [Fiesta 2008-2012] Nowy Ford Fiesta,co sadzicie
View Single Post
Stary 09-05-2010, 11:54   #826
mancat
ford::advanced

Model: Fiesta
Silnik: 1.4 PB
Rocznik: 2009
Domyślnie Odp: Nowy Ford Fiesta,co sadzicie

Cytat:
Napisał Kamill Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Ostatnio zauważyłem kilka małych mankamentów...

Raz na trasie zdarzyło mi się, że czujniki parkowania same z siebie się włączyły i zapipczały, mimo że ani z przodu ani z tyłu nie było żadnego samochodu.
Coś takiego to chyba normalne. Ja wprawdzie nie mam czujników, ale zdarza mi się jeździć volvo s60 mojego Ojca. I w tym aucie często np. stojąc na światłach włącza się sygnalizacja przednich czujników, wystarczy, że auto z boku podjedzie blisko krawędzi samochodu, albo nawet czasem większe auta przejeżdżające przez samo skrzyżowanie też włączają sygnalizację. Myślę, że to kwestia czułości systemu. Choć w tym aucie to dość wkurzające (nie wiem jak jest w fieście), bo przy każdym włączeniu się sygnalizacji przyciszane jest radio.

Cytat:
Napisał Kamill Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Inna sprawa, ostatnio siedziałem w samochodzie przy wyłączonym silniku (u Was też coś cicho buczy?) i nagle usłyszałem dziwne dźwięki, jakby coś się włączyło. Dźwięki te dochodziły z okolicy prawego przedniego głośnika, czyli skąd czasem pojawiąja się to skrzypienie.
Nie wiem czy mamy na myśli to samo zjawisko, ale po wyłączeniu silnika po dłuższej chwili coś się włącza/wyłącza/zamyka... czy coś ;-)... pod maską chyba i jest przez chwilę słyszalne takie buczenie. W zasadzie w większości aut z jakimi się spotkałem coś takiego występuje. Może to immbiliser?

Cytat:
Kolejna sprawa, kierownica jest lekko (dosłownie 2-3 stopnie) przekrzywiona w lewo. Początkowo myślałem, że to może przez nowe opony, które się jeszcze nie dotarły, ale po 1000km powinno być już raczej ok.
No to dziwne, wygląda na to, że coś nie tak z geometrią. A na prostej drodze ściąga Ci auto w prawo czy jedzie prosto? Auto kupiłeś nowe czy używane? Przyznam, że po zimie myślałem, że będę musiał ustawiać geometrię z racji zaliczenia kilkunastu naprawdę ciężkich dziur, ale o dziwo auto jeździ równie dobrze jak przed zimą, bez ściągania czy przechylonej kierownicy. Sprawdź geometrie, bo szkoda opon.

Z tego co wiem w fieście ustawia się tylko geometrię z przodu. Z tyłu jest belka skrętna i takie rozwiązanie wyklucza majstrowanie z geometrią, czy tak?

Ostatnio edytowane przez mancat ; 09-05-2010 o 11:59
mancat jest offline   Odpowiedź z Cytatem