Cytat:
|
Ostatnio zauważyłem kilka małych mankamentów...
Raz na trasie zdarzyło mi się, że czujniki parkowania same z siebie się włączyły i zapipczały, mimo że ani z przodu ani z tyłu nie było żadnego samochodu.
|
Coś takiego to chyba normalne. Ja wprawdzie nie mam czujników, ale zdarza mi się jeździć volvo s60 mojego Ojca. I w tym aucie często np. stojąc na światłach włącza się sygnalizacja przednich czujników, wystarczy, że auto z boku podjedzie blisko krawędzi samochodu, albo nawet czasem większe auta przejeżdżające przez samo skrzyżowanie też włączają sygnalizację. Myślę, że to kwestia czułości systemu. Choć w tym aucie to dość wkurzające (nie wiem jak jest w fieście), bo przy każdym włączeniu się sygnalizacji przyciszane jest radio.
Cytat:
|
Inna sprawa, ostatnio siedziałem w samochodzie przy wyłączonym silniku (u Was też coś cicho buczy?) i nagle usłyszałem dziwne dźwięki, jakby coś się włączyło. Dźwięki te dochodziły z okolicy prawego przedniego głośnika, czyli skąd czasem pojawiąja się to skrzypienie.
|
Nie wiem czy mamy na myśli to samo zjawisko, ale po wyłączeniu silnika po dłuższej chwili coś się włącza/wyłącza/zamyka... czy coś ;-)... pod maską chyba i jest przez chwilę słyszalne takie buczenie. W zasadzie w większości aut z jakimi się spotkałem coś takiego występuje. Może to immbiliser?
Cytat:
|
Kolejna sprawa, kierownica jest lekko (dosłownie 2-3 stopnie) przekrzywiona w lewo. Początkowo myślałem, że to może przez nowe opony, które się jeszcze nie dotarły, ale po 1000km powinno być już raczej ok.
|
No to dziwne, wygląda na to, że coś nie tak z geometrią. A na prostej drodze ściąga Ci auto w prawo czy jedzie prosto? Auto kupiłeś nowe czy używane? Przyznam, że po zimie myślałem, że będę musiał ustawiać geometrię z racji zaliczenia kilkunastu naprawdę ciężkich dziur, ale o dziwo auto jeździ równie dobrze jak przed zimą, bez ściągania czy przechylonej kierownicy. Sprawdź geometrie, bo szkoda opon.
Z tego co wiem w fieście ustawia się tylko geometrię z przodu. Z tyłu jest belka skrętna i takie rozwiązanie wyklucza majstrowanie z geometrią, czy tak?