Temat: [Fiesta 2008-2012] Nowy Ford Fiesta,co sadzicie
View Single Post
Stary 09-05-2010, 15:12   #832
glucosum
ford::advanced

Model: C-Max
Silnik: 1.8 FlexiFuel
Rocznik: 2007
Domyślnie Odp: Nowy Ford Fiesta,co sadzicie

To "tajne" menu jest we wszystkich fordach. Tak samo jak test radia i test GEMU - choć tego jeszcze nie udało mi się uruchomić (w c-maxie tak).
Co do zbieżności to można ustawiać tylko z przodu i tylko w 1 płaszczyźnie bo ford końcówkę wahacza z wahaczem łączy nitem wychodząc z założenia że jeśli samochód nie ma "poważnego" wypadku to regulacja w tym zakresie nie jest potrzebna (w praktyce nie można zwiększyć/zmniejszyć rozstawu a przez to pochylenia) można natomiast wymienić cały element. Regulować można tylko końcówką drążka kierowniczego.
Z tyłu tradycyjnie nie można regulować bo jest belka ale można niewiele przestawiać mocowania amortyzatorów w błotnikach. Zauważył ktoś że amortyzatory i sprężyny z tyłu są osobno.... A do zbieżności trzeba mieć idealnie proste felgi bo inaczej nici z ustawiania

To buczenie doskonale znam. I z kugi i c-maxa i fiesty. To kilma. Ale są dwa źródła. Po pierwsze klimatyzacja włącza się i wyłącza z dość dużym opóźnieniem - słychać buczenie i przesuwanie a drugie to ciche syczenie gdy przed wyłączaniem włączona jest klima i następuje wyłączenie silnika wtedy spada ciśnienie w A/C.
Ciszcie się że nie słyszycie silnika benzynowego w c-maxie podczas wyłączania - już kilku fachowców twierdziło że mam turbinę a to tylko wysokociśnieniowa wysokoobrotowa pompa paliwa.

Co do alarmu to to opóźnienie jest we wszystkich alarmach CAN dokładanych. Wynika z opóźnienia przesyłania sygnału z alarmu przez can do komputera. U mnie też się to zdarza tyle że naprawdę szybko trzeba otworzyć drzwi po rozbrojeniu alarmu (a i nawet wtedy nie zawsze). Takie opóźnienia sporadycznie nie dotyczy tylko alarmu ale także pasów, włączania radia - po prostu polecenia są kolejkowane.

Co do czujników to jeśli są tylko z tyłu to nie mają prawa włączyć się w czasie jazdy bo są podłączone do światła cofania. Po włączeniu wstecznego moduł cofania robi test siebie i czujnków. Ilość pisków oznacza ew. uszkodzenie (co mi się już przydarzyło) miałem uszkodzony przewód. Jeśli testu nie przejdzie moduł to pisk jest ciągły i uniemożliwia wykorzystanie. Co do partronika - z przodu i z tyłu - to przód włącza się przyciskiem i jeśli sie go nie wyłączy ręcznie to działa podczas jazdy. Wtedy możliwe jest wzbudzenie czujnika z przodu z byle powodu a nawet przejeżdzającego obok samochodu.

Ostatnio edytowane przez glucosum ; 09-05-2010 o 15:15
glucosum jest offline   Odpowiedź z Cytatem