Wracam do tego tematu. Szczególnie proszę o udział forumowiczów: berater, 12345mario oraz Dexon, którzy w tym wątku potwierdzili możliwość pełnej obsługi navi podczas jazdy. Jeżeli są także inni, którzy nie mają problemów z wprowadzaniem danych do nawigacji w czasie jazdy - to włączcie się. Otóż, po wejściu do menu serwisowego DIAGNOSTICS (najlepiej jest to robić po uruchomieniu funkcji nawigacji - przycisk NAVI i potwierdzenie Agree na ekranie a następnie kilka sekund przytrzymujemy przycisk MENU i wpisujemy 842025), wybieramy General Info (zdjęcie nr 1) a następnie Speedlock Config. (zdjęcie nr 2). Przejdziemy do menu Configuration jak na zdjęciu nr 3. W niebieskiej ramce mamy zobrazowane osiem bajtów w postaci dwóch zer 00. Te zera to starszy i młodszy bit. Domyślam się, że w zależności od wartości bitów (możliwe 0,1,2,3,4,5, 6,7,8,9,A,B,C,D,E,F) aktywuje się lub blokuje określone funkcje. Podpowiedzią są tutaj widoczne opisy. Ósmy bajt jest opisany jako odpowiedzialny za odczytywanie SMS-ów, siódmy ma coś wspólnego z nawigacją, natomiast pierwszy opisany jako 0=DENSO/1=Ford nie wiem w czym "miesza". Poszczególne bajty w niebieskiej ramce możemy uaktywniać dotykając podwójnych zer palcem (są wtedy wyświetlane w inwersie - zdjęcie nr 4). Niestety nie doszedłem jeszcze jak zmieniać poszczególne bity. Do czego zmierzam - właśnie nazwa menu Speedlock Configuration (w tł. Konfiguracja blokady prędkości) zdaje się mieć związek z interesującą nas funkcją i być może odpowiednie jej ustawienie (zmodyfikowanie odpowiedniego bajtu poprzez odpowiednie ustawienie jego bitów) zniesie blokadę wprowadzania danych podczas jazdy - uzależnioną właśnie od wykrywania tego czy auto się porusza czy też nie. Co więcej z opisu wynika, że jeżeli bajty mają wartość 0 to określone funkcje (np. blokada wprowadzania danych) są aktywne, natomiast jeżeli jest wartość 1 to są nieaktywne (np. zniesienie blokady wprowadzania danych). Sądzę, że jesteśmy bardzo blisko! TUTAJ APEL do wspomnianych na wstępie. Sprawdźcie jak u Was wyglądają poszczególne bajty - jakie mają wartości. Najlepiej jeżeli umieścilibyście zdjęcia. Mam nadzieję, że uda się rozwikłać ten węzeł gordyjski
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.