Odp: Klima słabo chłodzi? JAK U WAS?
Proponuję wszystkim właścicielom esów z klimą aby zakupili termometr do samochodu. Są takie patenty z sondą na kabelku, dzieki czemu mierzą temp na zewnątrz i wewnatrz. Wówczas można mówić o wydajnosci klimy. Indywidualne odczucia i subiektywne obserwacje do oceny sprawności chłodzenia się nie nadają. Poza tym, gdy wsiadamy do mocno nagrzanego, stojącego cały dzień w pełnym słońcu auta to lepiej otworzyć okna na jakaś chwilę, aby gorące powietrze samo wyleciało, niż męczyć siebie i klimę.
U mnie działa to tak: Wsiadam do auta. Jest jak w piekarniku. Spieszy mi się, więc od razu ruszam i otwieram okna. Po 1-2minutach temp w aucie jest zbliżona do temperatury otoczenia. Zamykam okna i włączam klimę. Po kolejnych 5min w aucie jest już taka temp jaką sobie życzę.
PS. Zalecane jest "schładzać się" maksymalnie 6-7stopni poniżej temp otoczenia. Czyli: Gdy temp powietrza wynosi 32stopnie, to w aucie powinno być nie mniej niż 25stopni.