View Single Post
Stary 19-05-2010, 18:16   #1
Maarrk
ford::amateur

Model: Mondeo
Silnik: 2.0 TDDi
Rocznik: 2001
Red face 2.0 TDCi nie odpala

Witam wszystkich bardzo serdecznie !

Od kilku tygodni jestem nowym właścicielem Mondeo Mk3 i co oczywiście mnie nie dziwi zaczęły się problemy...

Ostatnio w sobotę chciałem wyprowadzić samochód z garażu jednak ku mojemu zdziwieniu samochód nie chciał odpalić, po włożeniu kluczyka i przekręceniu go na pozycję 2 dioda przy zegarku nie przestała migać co zwróciło moją uwagę. Po kilku próbach odpalania dioda już nie migała - był to więc sygnał dla mnie że Immobiliser nie blokuje już zapłonu ale samochód dalej nie odpalała. Sprawdziliśmy więc najpierw czy paliwo dochodzi do wtryskiwaczy po przez popuszczenie nakrętek przy przewodach doprowadzających paliwo pod ciśnieniem, przy próbie odpalania paliwo wypłynęło, po chwili doszliśmy, że bezpiecznik 60A padł - zlutowaliśmy go i samochód odpalił bez problemu. Jednak tu problemy dopiero się zaczęły gdyż za kilka godzin znów był problem z odpaleniem i tym razem po pierwszej nie udanej próbie zaczęła migać słynna sprężynka, po kilku próbach samochód odpalił potem po chwili postoju zapalił za 2 razem. Następnego dnia rano odpalił za 1 razem bez problemu, wybrałem się więc w godzinną podróż. Podczas jazdy nie słychać było żadnych dziwnych odgłosów, brak szarpania czy też innych objawów. Jednak gdy następnego dnia wieczorem po całym dniu i nocy stania nie chciał odpalić, znów zaczęła migać sprężynka Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. i nici całkowite z odpalenia. Kręciłem go w sumie ok 10 min z przerwami aż akumulator powiedział dość, sprawdziłem wcześniej i świece grzały (a przynajmniej 3 przepuszczały prąd). Żaden błąd nie jest wyświetlany.

Mechanik ze mnie żaden jednak jak każdy Polak nie chcę stracić niepotrzebnie kasy stąd moje pytanie - co może być przyczyną ? czy możliwe jest że zapowietrzyło się coś a jeśli tak to co z tym zrobić.

Pozdrawiam - Maarrk
Maarrk jest offline   Odpowiedź z Cytatem