Odp: Światła do jazdy dziennej ?
Zamontował moduł SD-2. Wybrałem wariant "przy akumulatorze" gdyż wydawał mi się prostrzy w montażu.
-Wszystkie kabelki z SD-2 przedłużyłem o ok 25 cm z wyjątkiem cieńkiego czerwonego który połączyłem razem z czerwonym.
-Wyjąłem lewy reflektor pod którym znalazłem "masę" i pod śrubę podłączyłem czarny kabel.
-Przy wtyczce do reflektora odnalazłem kabelek pomarańczowu z niebieskim paskiem i podlutowałem do niego brązowy kabelek.
-Czerwony kabel przetknąłem przez otwór dnie skrzynki z bezpiecznikami i podetknąłem pod bezpiecznik 42.
-Niebieskie kable tak jak czerwony przetknąłem przez otwór dnie skrzynki z bezpiecznikami i podetknąłem pod bezpieczniki 16 i 18.
*Nie wspominam tu o sumiennym lutowaniu, izolowaniu, oraz o podetknięciu pod bezpieczniki.
-Zamknąłem skrzynkę z bezpiecznikami a SD-2 zamocowałem (zawiesiłem) przy obydowie filtra powietrza.
-Zamontowałem reflektor.
Ponieważ nie rozszyfrowałem który kabelek (a są trzy przy złączce przy filtrze paliwa) odpowiada za wzbudzenie alternatora to, cieńki czerwony kabelek połączyłem z grubym czerwonym co powoduje że, światła włączają się zaraz po przekręceniu kluczyka w stacyjce. Na dzisiaj, nie widzę w tym problemu, bo prąd pobierany jest niewielki gdyż jest to napięcie 4,5V na dwie żarówki w przednich reflektorach.
Załączam schemacik.
Pozdrówko
|