25-05-2010, 18:59
|
|
|
ford::average
Model: Ford Mondeo MkIII
Silnik: 1,8 pb
Rocznik: 2001
|
Odp: Na drodze wyboru. Chodzi o Łożysko hydrauliczne sprzęgła.
Cytat:
|
Witam,
Mam taki problem. Jakiś czas temu zaczęło mi się ślizgać sprzęgło w moim Mondeo (Mk2, 1.8 TD). Zakupiłem sprzęgło hydrauliczne od znajomego, który niedawno miał sklep z częściami. Następnie postawiłem samochód do mechanika, również poleconego, który dorabia sobie reperując samochody u siebie w garażu. Problem zaczął się od tego że ten o to mechanik zapytał mnie dlaczego w tym komplecie zakupionym nie ma łożyska ? Zatelefonowałem, więc do swego znajomego aby zadzwonił do hurtowni, w której owe sprzęgło zamawiał. Tam mu powiedzieli, że tego łożyska akurat w tym komplecie nie powinno być. Poza tym powiedział mi( zresztą też troche na mechanice się zna), że łożyska nie trzeba zmieniać bo u mnie podczas jazdy nic nie trzeszczy nic nie huczy, a tylko wtedy trzeba zmieniać łożysko podczas wymiany sprzęgła. Natomiast mechanik zalecił mi, że nic nie da założenie "starego" łożyska ponieważ przejeżdzę na tym dzień góra dwa. Stąd moje pytanie czy zmieniać łożysko czy nie? Jeśli tak, to czy można sobie pozwolić na używane? Nowe trochę kosztuje niestety. Na jednej z aukcji internetowych znalazłem pare razy tańsze od nowego i chyba niezbyt zużyte. Nie wiem co mam robić w tej sytuacji. Proszę o radę. Z góry dzięki !
Podbijam. Zależy mi na czasie. Mógłby ktoś szybko doradzić?
|
Ja wymieniłem sprzęgło, a po dwunastu miesiącach padło mi łożysko. Robocizna płacona była podwójnie ( są to niemałe pieniądze). Posłuchaj czy podczas wciskania i puszczania sprzęgła (na postoju) zmienia się delikatnie praca silnika, jeśli nie to możesz zaryzykować i zostawić łożysko.
|
|
|