Temat: [Mondeo 2007-2014] jaki wybrać silnik
View Single Post
Stary 28-05-2010, 15:50   #73
radzio_s
ford::advanced

Imię: Radek
Model: Mondeo MK4 GOLD
Silnik: 1,8 TDCI
Rocznik: 2009
Domyślnie Odp: jaki wybrać silnik

Cytat:
Napisał Tjara Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Jeśli chcesz wyprzedzić Smarta, to 5 w diesli spokojnie starczy, ale jeśli chcesz wyprzedzić 2 tiry jadące jeden za drugim(typowe polskie warunki drogowe) to już jest za mało. i tak w benzynce robię redukcję do 3 i od 80 mam ciąg aż do 170km/h! W dieslu mam ciąg na 5 ale do ilu?? Maksymalny moment jest w tym silniku dostępny do 2240obr/min i musisz wajchować, aby dalej przyspieszał. I tak w benzynie wajc***emy przy niskich obrotach, a dieslu przy wysokich i taka jest różnica. Jeździłem różnymi dieslami i w każdym jest coś takiego, że po przekroczeniu pewnych obrotów już nie przyspiesza. Właśnie dlatego diesle pilnie potrzebowały 6 biegu, benzyna sobie świetnie poradzi bez "szóstki"
P.S. warunki drogowe też mogą być różne, ja do sklepu po bułki jeżdżę autostradą
Nie wiem jakiki dieslami jeździłeś ale ja na 5 spokojnie od 80do 140 dam radę bez wajchowania.
A moment maxymalny to fakt 2250 ale przy 3500 obr dalej mam więcej niż TY przy 6000 bo ok 300 Nm.A jeżeli przy 3500 zmieni na 6 to znowu jedzie porządnie.
Podsumowując jeździłem benzynami i dieslami w trasie w gęstym ruchu dieslem jeździ się lepiej i ekonomiczniej.W mieście tylko benzynka.

Reszta to tylko subiektywne upodobania.
I bardzo dobrze,bo każdy wybiera to co mu pasuje.

Ostatnio edytowane przez radzio_s ; 28-05-2010 o 15:54
radzio_s jest offline   Odpowiedź z Cytatem