Przegrzany silnik, niedziałająca klimatyzacja
Przepraszam jeżeli taki temat już wystąpił, ale przeszukałem posty dotyczące klimy i nie znalazłem powiązania do mojego tematu.
Wczoraj, jadąc na koncert AC/DC w Warszawie najpierw miałem problem z odparowywaniem szyb, klima włączona, a tu mleko ma szybach. Po paru minutach w korku nagle skoczyła mi temp. płynu chłodzącego do 120 st., włączyła się lampka ostrzegawcza i komunikat o wysokiej temp. silnika. Naturalnie zatrzymałem się i sprawdziłem bezpieczniki. Były ok. Wróciłem uruchomić samochód dopiero po 5 godzinach, ok godz 24.00. Do domu mając około 150km wróciłem bez problemu. Nie sprawdzałem w tym czasie klimy.
Dzisiaj kursując po mieście okazało się, że przy 25 st. temp. na zewnątrz klima nie działa. Dmucha gorącym powietrzem. Odnośnie klimy trochę na tym forum poczytałem, ale i tak nie wiem co dalej z tym fantem zrobić. Powiem tylko, że około 2 tygodnie wcześniej miałem wymieniany filtr kabinowy i odgrzybianą klimę oraz zakładany dedykowany alarm do focusa na magistrali CAN firmy logic model LC4.
Czy mógłby mi ktoś powiedzieć, czy mogła wystąpić jakaś zależność między uszkodzoną klimą, a przegrzaniem się silnika i ostatecznie unieruchomienie auta?
Dodam tylko, że mam focusa II z 2005r. 2.0TDCI 136KM z automatyczą klimą dwustrefową.
Z góry dziękuję za pomoc.
|