View Single Post
Stary 04-06-2010, 21:33   #12
polaff
ford::advanced

Imię: Przemek
Model: Ranger Wildtruck
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2021
Domyślnie Odp: Szrpanie na 4 i 5 biegu przy około 60km/h i 80km/h

Cytat:
Napisał Michausen Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Witam.
To jakaś plaga z tym szarpaniem... U mnie objawiło się to identycznie: 80 km/h, najpierw tylko na 5-ce, teraz przy zmianie 4-5. Wkurza mnie to strasznie. Przy okazji czarna kita z tyłu i muł koszmarny... Wnioskuję, że to postępujące zjawisko. Nie mam bladego pojęcia czego się trzymać: skrzyni czy silnika + jego zasilania... Mechanik, z którym rozmawiałem, logicznie argumentował, że to skrzynia, bo gdyby nie, to przecież szarpanie pojawiałoby się na każdym biegu w określonym przedziale obrotów. Niby tak, chociaż... Nie mam pojęcia. Na razie wymiana oleju w ASB, jak nie pomoże, to foka do ludzi i chyba czas na francuza. Wiadomo, że się zepsuje, więc i stres mniejszy Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Jeśli macie jakieś sugestie, to proszę bardzo, bo szkoda pozbywać się tak wypasionej fury.
Pozdrawiam.
moim zdaniem przewod doładowujący. miałem identyczne objawy w poprzednim aucie(mondeo mk3 2003r 130km i ASB), i ASO też stwierdziło, że pora wymienić olej w ASB (przebieg ponad 200kkm) mimo tego, że do tej pory twierdzili, że w tej skrzyni oleju się nie wymienia nigdy.

Ja uparlem się, że to nie skrzynia, oni, że skrzynia i ten sam powód - czemu tylko na 5...

Czemu bo widocznie akurat przy tym biegu i przy tej prędkości jest takie a nie inne obciążenie silnika i potrzeba takiego a nie innego doladowania.

sprawdź najpierw przewody gumowe, byle dokladnie bo ja sprawdzałem i niby byly ok, a wymiana rozwiązala problem.

pozdrawiam!!!
polaff jest offline   Odpowiedź z Cytatem