View Single Post
Stary 05-06-2010, 23:56   #1
zsberg
ford::professional

Imię: Krzysiek
Model: Mondeo MKI
Silnik: 1.8 TD 90KM
Rocznik: 4.1995
Domyślnie Wzrost spalania LPG

Witam!
Piszę na forum ogólnym, bo tutaj prędzej dostanę odpowiedz. Od jakiś 2 miesięcy coś się stało z instalacją gazową u mnie. Zawsze spalanie maks 9,6l/100km (najczęściej w granicach 9-9,3) a od pewnego czasu 12-13 przy normalnym jezdzeniu, a 10l to typowa jazda emeryta i stosowanie wszystkich zasad eco-drivingu!!!

Teraz chyba taniej jest mi jezdzić na benzynie niż na tym gazie :/ Wymieniłem filtr powietrza i pojechałem do gazownika. Tam wymienił mi filterek gazu, sprawdził szczelność i dokonał regulacji. Ja dodatkowo spuściłem dosłownie szklankę tej mazi z parownika. Zacząłem tankować się na statoilu i na orlenie. Nic to nie dało. W dodatku czuć że samochód nie ma mocy na tym gazie. Już myślałem ze może silnik pada bo robie mnóstwo km, ale po przełączeniu na Pb wyrywa do przodu. Mam II gen gazu.

Pytanie: czy to możliwe ze parownik padł po 6 latach? Fakt ze przejechane na gazie jakies 150 tys. Tyle że gościu podłaczał auto pod kompa, coś tam poprzestawiał, potem dał jeszcze na analizator spalin i wszystko elegancko, a smok pozostał. A drugie pytanie: czy zestaw naprawczy parownika zda egzamin? 60zł za reperaturkę a 250zł za parownik to jest jednak różnica.
Pilnować będziesz poziomu oleju w silniku, bo turbina Twa potrzebuje go niezmiernie, a wymiany oleju pilnować będziesz bardziej, niźli wierności kobiałki Twej. Lepsza bowiem niewierność małżeńska, niźli w dieslu Twoim malutka usterka
zsberg jest offline   Odpowiedź z Cytatem