Temat: [Focus 1998-2004] skrzypienie, podczas skrętu w prawo
View Single Post
Stary 06-06-2010, 21:55   #1
radek84
ford::beginner

Imię: Radek
Model: focus
Silnik: 1.8 TDDi
Rocznik: 2000
Domyślnie skrzypienie, podczas skrętu w prawo

Witam właścicieli fokusów,

Proszę o poradę.
Około 3 tygodnie temu podczas skrętu w prawo słychać było takie metaliczne skrzypienie. Podczas skręcania w lewo nic nie słychać. Podjechałem do mechanika i razem z nim na stacje diagnostyczna i diagnosta stwierdził, że do wymiany są podobno końcówki drążków kierowniczych oraz jakiś element z lewej tylnej strony ( chyba jakiś łącznik stabilizatora czy coś takiego). Podobno podczas skrętu w prawo ta cześć umieszczona po lewej stronie z tyłu sie napręża i jest zużyta. Jeździłem tak ok 2 dni i potem jak ręką odjął, skrzypienie ustało, nic nie było słychac, dosłownie nic Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Tydzień temu, aby sie upewnić, że wszystko jest ok byłem na innej stacji diagnostycznej i poprosiłem o sprawdzenie drążków i stabilizatorów. Diagnosta powiedział że wszystko jest ok, ale mógłbym wymienić lewy przedni łącznik stabilizatora (który zresztą wymieniałem 3 miesiące temu, ale chyba był kiepskiej jakości i sie popsuł). Nie wiedziałem któremu diagnoście mam wierzyć, ale wyluzowałem...Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Dzisiaj podczas skrętu w prawo usłyszałem poraz kolejny to samo skrzypienie. Słychać dosłownie to samo co 3 tygodnie temu. Zastanawiam sie, czy jechać z tym do mechanika czy samemu poszukać przyczyny. Zastanawia mnie czy przyczyna wskazana przez diagnoste jest słuszna..., bo jeśli te drążki i stabolizator byłyby do wymiany, to powinno to skrzypieć cały czas, a nie pare dni i na 3 tygodnie sie uspokoiło a zaczęło znowu dopiero dzisiaj. Może jednak gdzieś coś ociera i dlatego coś skrzypi. Dajcie znać czy mieliście podobny przypadek i jak go usunęliście.

Ostatnio edytowane przez radek84 ; 06-06-2010 o 21:59
radek84 jest offline   Odpowiedź z Cytatem