View Single Post
Stary 07-06-2010, 14:02   #1
lukdaduke
ford::beginner

Imię: Lucas
Model: Focus kombi
Silnik: 1.6 tdci
Rocznik: 2005
Domyślnie Przy rozgrzanym silniku skaczą mi obroty przy wciskaniu gazu, głównie gwałtownym

hej,

[ focus 1.6 tdci 110KM ] przy rozgrzanym silniku skaczą mi obroty przy wciskaniu gazu głównie gwałtownym wciśnięciu pedału gazu. na 1 i 2 biegu tego nie ma ale od 3 biegu wzwyż sprawa wygląda tak:
jade na trójce zmiana na 4 wciskam gaz a obroty z ok 1800 do 2800. skoku mocy nie ma. predkosc sie nie zwieksza. jedynie glosnosc pracy silnika się zwiększa. jeżeli dalej trzymam pedał gazu w tej samej pozycji w której zacząłem przyspieszać to te obroty sobie spadna do punktu wyjścia i auto zacznie normalnie przyspieszać z możliwymi dalszymi mniejszymi lub większymi skokami obrotów aż do momentu pełnej stabilizacji. to samo na 5 biegu.
przy bardzo delikatnym i powolnym przyspieszaniu problemu w większości przypadków nie ma. Na biegu jałowym nic nie faluje. no i jeszcze powiedzmy jade 120km/h i nagłe wdepnięcie gazu buja obroty w ten sam nienaturalny sposób o około 500-800 po czym obroty spadają i auto zaczyna normalnie przyspieszać.
wczoraj w nocy zauważyłem ze podświetlenie od firmowego radia forda ma ciemniejsze momenty.
forum przejrzałem ale większość osób ma problemy na biegu jałowym.

proszę o pomoc -dziękuję
lukdaduke jest offline   Odpowiedź z Cytatem