Cytat:
Najbardziej prawdopodobne wydaje się zatarcie sworznia przegubu zwrotnicy (jest to przegub pomiędzy wahaczem i zwrotnicą - na nim na dole i na łożysku amortyzatora na górze obraca się zwrotnica przy skręcie).
To, że czasem skrzypi a czasem nie można tłumaczyć własnościami smarnymi... deszczówki.
Najprościej sprawdzić ten przegub można podnosząc koło do góry i odłączając końcówkę drążka kierowniczego. Zwrotnica powinna lekko dać się obracać między krańcowymi położeniami.
Przeciwko tej diagnozie przemawia to, że nic nie piszesz o ściąganiu auta - przy zatartym sworzniu powinno ściągać...
|
Jeździłem dzisiaj dużo po mieście i zauważyłem, że tarcie najbardziej słychać podczas skrętu w prawo, nie ważne czy ostry czy łagodny, ale słychać. Podczas jazdy na prosto gdy wjade na jakąś nierówność to też słychać to tarcie.
Mam jeden typ ale nie wiem czy słuszny. Tak jak wspomniałem w pierwszym poście podczas ponownej wizyty na stacji diagnostycznej tydzień temu stwierdzono, że przedni lewy łącznik stabilizatora jest wybity i do wymiany. Był on juz wymieniany ok 2 miesiące temu, ale to ne ważne, może był kiepskiej firmy. Hm.... spróbowałem na postuju stojąc na progu drzwi kierowcy pochuśtać nim tak (mam na myśli góra dół, poskakać na progu) to słychać było z przodu takie podobne tarcie, natomiast od strony pasażera nie słychać. Może to jednak ten lewy łącznik jest powodem tego zamieszania.Może ten sworzeń tak piszczy. Czy łącznik ten ma bardzo istotny wpływ w chwili kiedy skręca się w prawo? Wypowiedzie sie prosze.