View Single Post
Stary 13-06-2010, 20:30   #1
Corleon
ford::average

Model: Ford Focus MK3
Silnik: 1.6 TDCI (115KM)
Rocznik: 2011(rej w 2012)
Domyślnie Awaria układu wspomagania i falujące obroty

Witam!
Dzisiaj wsiadłem do foczki po tygodniowej niestety przerwie, przekręcam kluczyk w stacyjce i...pomarańczowa dioda zapaliła się i komunikat pojawił się na wyświetlaczu "Awaria(albo usterka..nie pamiętam jużGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.) układu wspomagania kierowania". Odpaliłem silnik z myślą, że może zniknie, jednak nadal komunikat się wyświetlał i dioda się paliła[wspomaganie nie działało w ogóle]. Jakby tego było mało obroty oscylowały w granicy od 780 do 1200 obr/min(nagły skok do 1200, chwile utrzymywało te obroty i nagły spadek do ok 780). Zaniepokojony zgasiłem silnik. Po ponownym przekręceniu kluczyka w stacyjce dioda się nie zapaliła, a auto uruchomiło się bez najmniejszych problemów...i przejechałem ok 500 km bez żadnych przygód.
Dodam, że jest to 1.6 TDCi 2007 rok z 90 kucykami pod maską i z 30k km na liczniku.

Jak myślicie, jest to coś poważnego? Czy to jednorazowa "wariacja" komputera??

Z góry dziękuję za odpowiedzi
Pozdrawiam

Edit: Nikt nic nie wie co się może dziać z silnikiem? Może falujące obroty były winą "błędu" komputera który niby wykrył usterkę układu wspomagania? Dlaczego takową usterkę wykrył, a teraz jest już wszystko w porządku? Pomóżcie! :/ Mi już brakuje pomysłów...

Ostatnio edytowane przez wojtekn ; 07-01-2015 o 09:09
Corleon jest offline   Odpowiedź z Cytatem