Temat: [Mondeo 2000-2007] Opony letnie. CO POLECACIE ?
View Single Post
Stary 14-06-2010, 00:16   #197
ethernal
ford::professional

Imię: Hans Joerg von Wafell
Model: Mondeo Mk4
Silnik: 2.5t
Rocznik: 2007
Domyślnie Odp: Opony letnie. CO POLECACIE ?

Cytat:
Napisał Horhe Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
problem znany mi z autopsji w pewnym BMW. niby świetna opona a hałasuje. doszliśmy do wniosku, że opona opnie nie równa tzn jedne są produkowane w Niemczech z dobrych materiałów inne w Tajlandii z innego kauczuku. potem wychodzi na jaw, że opona GY F1 w jednym sklepie kosztuje 300/szt a w drugim o 50 zł mniej. i faktycznie opisywane przeze mnie F1 w BMW mają napis mady by Tajlandia.
sam jeżdżę na GY Excellence (asymetryczna) i jest OK. Ale na następny sezon zakupię GY NCT5 Eagle. Była to jedna z opon montowana na seryjny montaż na alufelgę 16".
Cena trochę wyższa ale zdaje się solidniejsza i bardziej już objeżdżona guma.
Zdecydowałem się na zakup dwóch (na przód) Goodyear EFFICIENTGRIP 205/55R16 (Made in France - czyli raczej w Europie produkowane Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.), a przednie GY EAGEL F1 (kierunkowe Made in France) przerzuciłem na tył (mają jeszcze 5-6 mm bieżnika), natomiast dotychczasowe tylne (nierównomierne zużycie - troche łyse, troche ok - made in "nie wiadomo gdzie") poszły na przemiał. Po mieście różnicy nie czuć (w sumie nie słychać), ale na weekend wybrałem się w trasę (ok. 500km) i... CISZA !!! Normalnie SZOK!!! Chyba te tylne które wywaliłem były odpowiedzialne za dotychczasowy hałas. Poza tym nawet przy dużych prędkościach na ciasnych zakrętach autko się rewelacyjnie trzyma drogi i jest się pewnym jak się za chwilę zachowa. Mam nadzieje ze w deszczu też będzie co najmniej b. dobrze.
PS. za 1 oponę Goodyear EFFICIENTGRIP 205/55R16 dałem 239 PLN + koszty wysyłki (1-4 opony = 20PLN), oczywiście nówki... tanio nieprawdaż ??? Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.