Cytat:
|
Witam!
Nie wiem kurczę czy powinienem pytać w tym temacie, ale po części dotyczy to DENSO.
Mianowicie nurtuje mnie kwestia czy ustawiona klimatyzacja/nawiew w trybie AUTO steruje również klapką od obiegu zewnętrznego?? Jak wiadomo, lepiej zamknąć obieg aby wnętrze autka się szybciej schłodziło, tylko czy automat to zrobi za nas?? Wiem, zawsze mogę w trybie AUTO zamknąć obieg zewnętrzny ręcznie...
|
W momencie kiedy klimatyzacja się załącza (albo automatycznie albo wymuszona) to włącza się także obieg zamknięty (tj. zamyka się klapka). Sprawdzałem to podczas zmieniania filtra pyłkowego ostatnio. Nie wiem jednak, czy klapka jest zamknięta wtedy cały czas czy nie (wydaje mi się, że tak).
Widziałem, że poruszaliście kwestię TMC w Polsce, więc wypowiem się na ten temat, ponieważ mam wiedzę prosto ze źródła - tj. z firmy Destia, która zarządza TMC w Polsce.
By TMC było odbierane przez nasze Denso (i przez inne nawigację także), to mapy muszą mieć wprowadzone odpowiednie kody (tzw. kody lokalizacyjne). Na chwilę obecną (tj. początek czerwca) Destia ma podpisane umowy z Garminem i Naviteq'iem. To dobra wiadomość dla nas, ponieważ mapy nasze serwuje Naviteq. Ponieważ system TMC w Polsce został uruchomiony na początku maja, więc nie wierzę, że mapy które posiadamy mają już nowe kody. Trzeba poczekać po prostu na nowszą wersję mapy i ona będzie miała już kody umożliwiające korzystanie z TMC.
Była też rozmowa o tym co znajduje się na tylnej szybie w kombi. Otóż Denso ma dwie anteny FM. Jednak dla radia (ta na dachu) a druga tylko dla TMC (ta w szybie). System TMC wymaga dedykowanej dla siebie anteny i nie współdzieli jej z radiem.