Kopci na czarno po włączeniu klimy
Panowie sorry za zakładanie wątku na temat którego już pewnie wiele napisano, ale niestety ja nie znalazłem odpowiedzi na moje wątpliwości - może źle szukam?
Chodzi mi o to, że mój mondek kopci mocno na czarno przy załączeniu klimatyzacji. Dziej się to zarówno przy mocniejszym depnięciu na pedał gazu jak i na postoju (bez dodawania gazu kopci tak delikatnie a jeśli dodam gazu to już widać czarny obłoczek).
Wiadomo przy włączonej klimie mamy większe obciążenie silnika ale czy to zdrowy objaw żeby tak kopcił?
Jedyne co udało mi się zaobserwować (oczywiście prócz tego kopcenia na czarno) to, to, że w okolicach lewej strony patrząc z przodu na silnik słychać zwiększony hałas po włączeniu klimy.
Co można obstawiać? Napinacz, pasek czy koło pasowe? I czy uszkodzenie jednego z tych elementów może też mieć wpływ na zwiększenie kopcenia przy włączonej klimie?
Nadmienie, że EGR i kolektor zostały wyczyszczone (nowe uszczelki) a wszystkie rury są ok (brak nieszczelności).
Z góry dzięki za wyrozumiałość i pomoc (choć autko mam już 8 miesięcy to nadal się go uczę, tym bardziej że to mój pierwszy diesel)
|