Temat: [Focus 1998-2004] Szarpanie podczas przyspieszania
View Single Post
Stary 17-06-2010, 16:09   #36
Zakar
ford::beginner

Model: Focus
Silnik: 1,6 16V
Rocznik: 2004
Domyślnie Odp: Szarpanie podczas przyspieszania

Witam ponownie.
Wracam do tematu, ponieważ problem nie został rozwiązany, a ja nie wiem już co z tym zrobić. Auto zapala źle i szarpie podczas jazdy.
Auto tym razem trafiło do świetnego (ponoć) elektronika / elektromech. Sprawdził co się tylko dało: czujniki, sterowniki, przekaźniki, sondy i wszystko OK. Mówi że mieszanka jest za uboga i przestawiony zapłon o 20 stopni. Jak wyczytałem w wywiadzie z jakimś fachowcem to kąt zapłonu powinien wynosić 12-20 stopni, czyli uważam że u mnie jest OK. Co w takim razie powoduje za uboga mieszankę? mechanik twierdzi że lewego powietrza nie łapie. Co steruje składem mieszanki i zapłonem - komputer, tak? awaria komputera? on mówi że nie ma sprzętu żeby zdiagnozować jego stan.
Jeszcze jedna dziwna sprawa. Ktoś (serwis jakiś) poradził mi umyć przepływomierz - ok, po wizycie mechanik stwierdził jego brak. W dziale części ASO po podaniu VIN pan podał mi jego cenę (800,-) czyli że w moim aucie on jest - no to jest, czy go nie ma? Poradnik sam naprawiam Focusa opisuje jego lokalizację - a mechanik twierdzi że go NIE MAM - to jak to jest, bo już głupieje.

Poprosiłem o sprawdzenie nowej cewki (Vemo), w ASO uparcie twierdzą że od tego trzeba zacząć - cewka TYLKO Motorcraft. No mogę ją kupić, ale nie tędy droga, żeby wymieniać po kolei części bez sprawdzenie czy tu jest pies pogrzebany. Sporo już w taki sposób wymieniłem (pompa/p, kat, cewka, kable, świece) i kręcę się w kółko.

No i nadal żaden mechanik nie wie w czym tkwi problem. Nie wiem już do kogo z tym jechać...

Osobiście - choć jestem lajkonikiem - spróbowałbym wymienić regulator ciśnienia paliwa na listwie wtryskiwaczy i cewkę na Motorcraft, tylko to znowu koszt. Można sprawdzić taki regulator jakoś? A może podciśnienie sterujące zaworem tym czy innym jest za słabe lub ma spadki...

Jestem zrezygnowany.... ehh
Zakar jest offline   Odpowiedź z Cytatem