View Single Post
Stary 22-06-2010, 11:27   #18
Grzaniec
ford::advanced

Imię: Paweł
Model: Ford Galaxy MK2
Silnik: 2.3 noPb
Rocznik: 2001
Domyślnie Odp: Zmostkowany presostat - czy może być tymczasowo?

Kurcze...nie dobrzeGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Presostat oczywiście wymienię, ale pisałem już, że nie zdążę przed wyjazdem. Okazuje się, że jednak to presostat odpowiada za cykliczną pracę sprężarki - tak podejrzewałemGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

W tej chwili mam to zrobione (a raczej wydrutowane:/) w ten sposób, że presostat jest podpięty oryginalną wtyczką. Od dwóch pinów odpowiedzialnych za włączenie sprężarki pociągnąłem dodatkowe 2 przewody do kabiny, które mogę zewrzeć i wtedy sprężarka zawsze startuje. Zdarza się, że nie muszę tego robić i presostat włączy sprężarkę - jednak to loteria. W ostatnie upalne dni startowała zawsze, jednak ostatnio znów miałem ze 3 sytuacje, że klima nie załączyła się.
Skoro mogę ugotować sprężarkę, traktuję to moje druciarstwo jako opcję do sprawdzenia presostatu. Po prostu jak presostat nie załączy sprężarki, będę chciał zewrzeć przewody i sprawdzić, czy załącza sprężarkę. Jak na razie kilka razy klima się nie włączyła, a po zwarciu startowała ochoczo.
Dzięki za informacje - zwłaszcza te o grożących następstwach użytkowania klimy ze zwartym presostatem.
Grzaniec jest offline   Odpowiedź z Cytatem