Olej silnikowy 5W/30 czy 5W/40 ?
Witajcie !
Chciałbym poznać Waszą opinię - popartą praktyką - na temat jaki olej lepiej sprawdza się w Fordzie Focusie - silniki benzynowe .
W orginalnej instrukcji obsługi mojego Focusa ( model 2.0 16 V Combi Ghia rocznik 2000) - piszą , że należy stosować olej Forda 5W/30 , ale producent dopuszcza również stosowanie 5W/40 .
Z kolei w innej literaturze fachowej dotyczącej Forda Focusa I - znalazłem wyraźne zalecenie stosowania oleju 5W/40 - takiego , a nie innego .
Z kolei sklepy internetowe Forda dysponują olejami Forda zarówno 5W/30 , jak i 5W/40 .
Wiem ,że olej 5W/30 jest to olej energooszczędny o niskiej lepkości i w tym przypadku producent ( Ford ) zaleca taki , a nie inny do swoich silników .
Do wielu aut innych marek taki olej nie nadaje się .
Olej 5W/30 występuje zarówno jako pólsyntetyk ( np. olej Forda 5W/30 Formula E ) , jak i pełen syntetyk 5W/30 .
Olej 5W/40 to pełen syntetyk .
Osobiście po sprowadzeniu auta ze Szwajcarii do Polski - zastosowałem orginalny niemiecki ( choć dość drogi - ok. 175 zł. za 5 litrów ) - to jest znakomity - 5W/40 firmy Liqui - Molly .
Zużycie oleju od wymiany do wymiany praktycznie jest zerowe .
Orginalny przebieg auta to 154 tys. km.
Z kolei wiele dobrego słyszałem o olejach Forda , które są niedrogie ( opracował je specjalnie dla Forda i produkuje Castrol ) - ale są albo produkowane na polski rynek , albo rozlewane w Polsce .
Chodzi mi tutaj o różnicę jakości np. tego samego produktu np. w Niemczech i w Polsce .
Z reguły są to bowiem duże różnice .
Niedowiarkom polecam np. kupić proszek do prania tej samej marki w Niemczech - i ten sam z nazwy - w Polsce .
Będą to niemal inne rzeczy . . .
Podobnie obawiam się , że może być tak z olejami silnikowymi .
Co na ten temat sądzicie ?
Ostatnio edytowane przez Pawel1w25 ; 22-06-2010 o 13:23
|