Cytat:
|
ja mienialem rozrzad, zmienilem i pompe a po 50kkm (troche ponad rok wiec po gwarancji) pompa poszla sie walic (zakup na szybko w sklepie za rogiem bo auto rozebrane)
|
no właśnie, co jak ja mechanik wymienię na tania... i padnie? tez moja wina
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Cytat:
|
no,ale troche samo sobie zaprzeczasz,ja jade do warsztatu,kogos kto sie zna i mi doradzi.
|
A gdzie zaprzeczam? przyjeżdża klient, oceniam sytuacje, doradzam - czyli mowie co powinno się zrobić. Co zrobi klient to już jego decyzja.
Scenka:
Warsztat - proszę pana, tu przy wymianie rozrządu, ponieważ nie wiadomo jak długo chodziła ta pompa, powinno sie ja wymienić razem z rozrządem, żeby później nie robić podwójnej roboty.
Klient - a ile to będzie kosztowało
W - dodatkowo 200zł
K - a trzeba ja wymienić? coś z nią jest nie tak?
W - no w tej chwili nie, jest ok ale nie wiadomo jak długo pochodzi, może rok może miesiąc
K - a jak jej nie wymienimy to stanie sie coś poważnego jak sie zepsuje?
W - no nie jest na pasku wieloklinowym, tylko tyle ze trzeba będzie znów robić i nowy rozrząd zakładać
K - no to nie robimy wie pan, bo nie wiem jak długo tym autem pojeżdżę, a nie mam teraz 200zł więcej
IIIII COOOO???? oczywiście moja wina
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Takie realia.
To samo z robotą sprzęgła
Czy jak zmieniam skrzynie/motor, to wg was powinienem od razu wstawiać nowe sprzęgło, prawda?
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Cytat:
|
Pozazdroscic sprawnego oka,ktore posiadasz i potrafisz ocenic sprawnosc pompy w aucie.
|
jeszcze reki i ucha.
Cytat:
|
.A powiedz mi,jezeli powiesz klientowi,ze pompa jest sprawna i po co wymieniac(klient CI mowi,ze ma auto pare lat i nie wymienial pompe),a za 15-20 tysiecy przyjezdza klient i pompa do wymiany to co wtedy,wymieniasz pompe na swoj koszt?Przeciez on do Ciebie przyjechal jako do kogos kto sie zna i skoro mowisz,ze dobra i wiesz,ze trzeba bedzie rozrzad zrzucac przy wymianie,a ptem po paru tysiacach pada to..........czyja wina,co?
|
Nigdy nie mówię "jest sprawna po co wymieniać/nie ma co wymieniać" to tak jak kazał bym Ci powiedzieć ile ja jeszcze pożyje
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum., co najwyżej mówię jak wyżej, że powinno się wymienić, i decyduje klient. Jak nie wymieni był świadom ryzyka.
Waszym tokiem rozumowania, powinno sie całe auta na nowe wymieniać...
Niestety realia sa inne, spójrzcie na siebie samych jak jedziecie do warsztatu, liczycie każdą złotówkę co macie wydać, i nic "na zapas" nie robicie.