Odp: Dziwny dżwięk z okolic skrzynki bezpieczników. [TD]
Witam.
Mam to samo, praktycznie od chwili nabycia autka tj. od 3 lat!!. Na początku „cykało” sporadycznie, później co raz częściej, teraz praktycznie cały czas. Zamiana przekaźników nic nie dała czyli to nie jego wina. Opiszę teraz parę swoich spostrzeżeń – może pozwoli to dojść do nam do konstruktywnych wniosków.
1) Wyjęcie tego przekaźnika w czasie pracy silnika powodowało jego zatrzymanie (silnika – oczywiście). Ale teraz uwaga!!! Po roku „padła” mi skrzynka bezp. Tzn. znikneły światła mijania. Dzięki instukcji z tego Forum udało mi się ją naprawić przez przelutowanie wszystkich styków. Po tej operacji zauważyłem, że wyjęcie tego przekaźnika PRZESTAŁO WYŁĄCZAĆ SILNIK. Nie wiem o co chodzi, ale wreszcie „nie cyka” – bo nie ma co cykać!! Nie wiem czy to jest OK., silnik pracuje jak poprzednio, zapala w największe mrozy, ma moc itd.
2) Zanim pojawił się problem ze skrzynką, to w desperacji pryskałem WD40 na w różne wtyczki elektr. w komorze silnika. No i okazało się, że NIE CYKA!! Radość trwała niestety krótko, bo mniej więcej po tygodniu zaczynało cykanie wracać.
3) Zauważyłem, że to cykanie jest związane z ruchem pedału gazu lub ze zmieniającym się obciążeniem silnika. Ewidentnie uspakaja się w chwilach jazdy z nieruchomym pedałem gazu w pewnym położeniu albo przy tak zwanym braku obciążenia silnika (nie hamowanie silnikiem i nie przyśpieszanie).
4) Po uruchomieniu rano i pracy na wolnych obrotach przeważnie nie cyka. Zaczyna po ruszeniu z miejsca...
Moje wnioski (po info glazik5):
Wygląda mi to na problem ze stykami we wtyczce łączącej przewody do korektorów i czujnika położenia pedału przyśpieszenia (patrz p.2). Przewody „na oko” są OK.
Idąc dalej w „dochodzeniu” – skoro zapala na mrozie bez problemu to jestem skłonny wykluczyć Korektor Wyprz. Wtrysku Zimnego Silnika. Pozostaje Kor. Wyprz. Wtrysku Przy Małych Obciąż. Silnika i Czujnik Położenia Dźwigni Przyśpieszenia...
Nie bardzo wiem jak dobrać się do tej wtyczki?? Jak sprawdzić czy jest połączenie??
|