View Single Post
Stary 25-06-2010, 23:03   #137
tomas1111
ford::average

Model: Mondeo Mk3
Silnik: Duratec HE 1,8 SFI
Rocznik: 2001
Domyślnie Odp: Znowu termostat ??? To chyba niemożliwe :)

Witam

Mam pytanie jak sprawa wygląda w silnikach 1,8 Pb, czy też są dwa termostaty? Może ktoś dysponuje schematem ? Zainteresowałem się tematem, gdyż ostatnio robiąc trasę i po włączeniu klimy zauważyłem, że wskazówka temperatury z 90C spadła do 1/4. Po wyłączeniu klimy temperatura rosła do 90C. Silnik dłużej się nagrzewa wg wskazania wskazówki i obroty poniżej 1 tyś. spadaja po osiągnięciu temperatury 90C, gdy ona spada silnik znowu zwiększa obroty - dziwne???

Z uwagi na uporanie się z problem, daje kilka podpowiedzi:
- w silnikach benzynkach (1,8 Pb) jest jeden termostat w obudowie (koszt zakupu oryginał 299zł)
- u mnie padły uchwyty stabilizujące (z tworzywa) i dlatego dokładnie nie domykał,
- przed wymiana termostatu, dokonałem wypłukanie całego układu płynem do płukanie chłodnic z dodatkiem wody destylowanej (troszkę zabawy, bo trzeba płyn wypuścić a następnie grzać silnik zgodnie z instrukcją płynu). W fordach brak śruby spustowej i trzeba się siłować z wężem.
- sama wymiana termostatu nie jest taka prosta, ponieważ trzeba zdjąć zderzak oraz lampę, aby się do niego dobrać,
- zalałem ponownie koncentratem Ford ( 1l + 1 l wody = - 37 C)
- grzanie na 5, i temperatura się ustabilizowała :-))
Dołączam kilka fotek mojego uszkodzonego termostatu:

Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Ostatnio edytowane przez tomas1111 ; 19-07-2010 o 19:42 Powód: rozwiazanie problemu
tomas1111 jest offline   Odpowiedź z Cytatem