probelm ze skrzynią biegów
witam
Przeglądałem forum, i rzeczywiście tematów dotyczących skrzyni biegów jest troszkę, pomimo tego może ktoś z forumowiczy będzie w stanie mi pomóc. Mianowicie na zimnej skrzyni trochę ciężej wchodzi mi drugi bieg, bywa czasami, że przy wkładaniu tego biegu "zagra" po zębach i muszę wkładać go ponownie. Potem jak skrzynia się rozgrzeje ten problem znika, ale dzisiaj zauważyłem, ze gdy auto ma na sobie ładunek i jest cięższe, przy hamowaniu silnikiem na drugim biegu bieg ten wyskakuje. Co się dzieje??? Nadmienię, że kiedyś byłem na warsztacie i zwróciłem uwagę mechanikom, aby sprawdzili stan oleju w skrzyni. Stwierdzili, ze jest mało i dolewali i obawiam się, że dolali mi zwykłego oleju przekładniowego gdzie na forum znalazłem jaki rodzaj konkretnie powinien być lany do tych skrzyń i wiem na pewno, że olej jaki mi dolewali nie był takim olejem. W zimę po uzupełnieniu stanu w skrzyni na zimnej to całkiem ciężko wchodziła dwójka. Czy przyczyną moich problemów może być niewłaściwy olej dolany do skrzyni???
|