View Single Post
Stary 29-06-2010, 23:11   #15
098765

Domyślnie Odp: praca silnika 1.8 TdCi - szarpanie, klekotanie

sprawa się trochę rozwiązała - opis poniżej:
- Postanowiłem w wolnym momencie odwiedzić jeszcze inne ASO i "cud", mechanik (z jednej strony chwała mu, z drugiej kłopoty - później) podczas jazdy stwierdził że ten samochód nie jeździ, mówi jeszcze diagnostyka i będzie wiadomo, ale miał podejrzenie...
- po diagnostyce ok.2,5h później info. "Jest uszkodzony wtryskiwacz nr 1, aktualnie 2 - przełożyłem go do drugiego cylindra żeby sprawdzić" - aktualnie nie mieli go więc zamówili, miał być na następny dzień.
- szczęśliwy pojechałem do miejsca gdzie przebywałem ok 8km, dojechałem i wysiadając stwierdzam "mocny" zapach diesla - patrzę pod samocód a tu cieknie z pod maski,
- wsiadam i jadę do ASO - dojechałem, staję i patrzę na wskaźnik paliwa i przypominam sobie że miałem 1/2 baku przed przyjechaniem do serwisu, a tu mniej niż 1/4 i zaczyna się dymić spod maski - ropa na kolektorzez zaczęła się dymić - trochę zamieszania - przybieg kierownik i serwisanci zaczęli oglądać i gościowi zrobiło się głupio - zapomniał dokręcić wtryskiwacza - samochód zastępczy itd.
- odbieram następnego dnia (sobota) (samochód wyczyszczony) i pytam czy zrobione - nie wiadomo / "części wiszą w zamówiniu"- wsiadam i odjeżdżam...
- w poniedziałek w trasę i 100km OK. następne 100km "coś nie tak" - jakoś spalanie wysokie i szyba tylnia szybko się brudzi w słoneczny dzień...
- przy hamowaniu - tragedia - ściąga na barierki - paliwo znowu się leje po całym podwoziu i chlapie na tylnią szybę (na tarcze również)
- znowu ASO i naprawa z wymianą wtryskiwacza - odbieram i jeździ!!.
..NIESTETY po 150 km znowu leje się paliwo i dziwna praca...
- znowu ASO - naprawa - odbiór i info że zrobione i wstawione specjalne zabezpieczenie żeby nie wyskakiwał przewód od wtryskiwacza - ponoć problem jest opisany w instrukcjach serwisowych..
- odbieram i jeździ zobaczymy co będzie dalej...

Zastanawiam się czy gdzieś tego nie wysłać i pełniej opisać - jakieś czasopismo motoryzacyjne - może macie jakiś pomysł.
  Odpowiedź z Cytatem