Temat: [Mondeo 2000-2007] Wzbudzenie samopoziomowania reflektorów
View Single Post
Stary 30-06-2010, 15:12   #31
macios

Domyślnie Odp: Wzbudzenie samopoziomowania reflektorów

Przechodziłem to u siebie....
Jest tak:
- lewy reflektor to "master" - do niego przychodzą sygnały z czujników
- prawy reflektor to "slave"
- jeśli po wyjęciu i odpięciu reflektora włączyłeś zapłon - to masz problem - konieczna kalibracja i reset WDSem
- jeśli wymieniłeś którykolwiek reflektor - konieczna kalibracja i reset WDSem
- jeśli miałeś odpięte czujniki i włączyłeś zapłon - konieczna kalibracja i reset WDSem

Kalibracja jest konieczna, bo:
- nie ma czujnika położenia reflektora, więc aby chodziły razem równo a nie jeden bardziej a drugi mniej trzeba je skalibrować
- czujniki obciążenia (a właściwie pomiary z nich) trzeba zgrać z ruchem reflektorów

Po włączeniu zapłony przy odpiętym którymś z ww. urządzeń, komp auta zakłada że albo są uszkodzone i wchodzi w tryb awaryjny/wywala błąd albo że są to nowe elementy i trzeba je skalibrować.

Komunikacja między reflektorami a ECU jest na 100% - byłem przy odczycie błędów WDSem i widziałem w zakładce dotyczącej reflektorów, jest tam również dostępna do uruchomienia procedura kalibracji (z poziomu WDSa).

U mnie był komplet błędów....odpięty czujnik przedni, nowy reflektor prawy i włączony zapłon po wyjęciu reflektora lewego Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Miałem w WDSie, że brak sygnału z czujnika, niezainicjowany relektor prawy i błąd reflektora lewego Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. 30minut zabawy przez pana w ASO i działa

Ostatnio edytowane przez macios ; 30-06-2010 o 15:16
  Odpowiedź z Cytatem