View Single Post
Stary 30-06-2010, 21:54   #1
mkrek
ford::average

Model: Escape
Silnik: 2.0 benzyna
Rocznik: 2020
Domyślnie 2,0 TDCI Błąd P132B moduł turbiny - sprężynka rozwiąznie

Jak w temacie. Błąd P132B oznaczający błąd modułu sterowania turbiny i do tego migająca sprężynka. Chciałem Was prosić o pomoc w rozwiązniu tematu. Mondeo 2.0 TDCI z 2006 roku. Jak doczytacie do końca będziecie wiedzieć dlaczego już odchodzę od zmysłów.

Zgodnie z fotorelacjami na temat błędu P132A, rozebrałem moduł, przeczyściłem spirytusem, ślimak nie był zablokowany. Niestety nie udało mi się wyciągnąć silniczka mimo usilnych prób - ta blaszka obejmująca go nie chciała zejść. Zabieg ten nie zmienił niczego. Miga dalej.
Zaczęło się od tego, że przy mocnym przyspieszeniu zapaliła się sprężynka i silnik stracił moc. Po zgaszeniu auta i odpaleniu sprężynka zgasła i było ok. Zauważyłem, że dzieje się tak przy zimnym silniku. Przy rozgrzanym tak się nie działo. Jeździłem tak przez ok. 2 mce. Teraz jednak zaczęła sprężynka mrugać przy odpalaniu auta. Jak się rozgrzje to sprężynka znika.
Auto kopci na czarno przy energicznym przyspieszaniu - prawdopodobnie wtedy kiedy uruchamia się turbina. Przy normalnej jeździe ani dymka jak od cygara nie puszcza.
Jakie rozwiązanie polecilibyście, żeby rozwiązać to jak najmniej kosztowo. Sam podejrzewam, że:
- może jednak elektronika tego modułu siadła - chociaż na forum są teksty że po lifcie z 2005 ten element jest poprawiony i się nie psuje,
- może to turbo do regeneracji,
- może wtryski bo kopci,
- a może kopci bo zawór EGR z kolektorem jest zapchany (przewód od EGR do intercoolera jest cały)

Jakie widzielibyście rozwiązanie na rozwiązanie tych spraw, które będzie najmniej kosztowne? Dodam, że facet od serwisu Bosch wtrysków, powiedział mi że to raczej nie wtryski. Analiza na kompie wskazała, że mają równy poziom wtrysku i równą dynamikę wtrysku.
Mam nadzieję, że doczytaliście do tego momentu Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. - proszę o Waszą analizę.

Ostatnio edytowane przez wojtekn ; 02-11-2014 o 19:58
mkrek jest offline   Odpowiedź z Cytatem