View Single Post
Stary 01-07-2010, 21:54   #4
Atol
ford::advanced

Model: Focus I kombi
Silnik: 1,8TDDI
Rocznik: 2000
Domyślnie Odp: Regulacja kąta wtrysku

Na twoim miejscu nic bym nie ruszał, miałem taki przypadek u siebie - jakiś paprak źle zablokował wał korbowy i montował pompę do samochodu, założył łańcuch rozrządu i pasek rozrządu.Komputer pokazywał zły kąt wtrysku.Regulacja śrubami na fasolkach niewiele zmieniła a okazało się,że pomiędzy wałem korbowym a pompą było przesunięcie o 1 ząbek, co powodowało pojawianie się błędu.Na fasolkach nie ma tak dużego przesunięcia,żeby zlikwidować pojawianie się błędu i aż tyle to obrócić.
Myślę,że Jedynie co możesz posprawdzać to ustawienie wałka rozrządu w stosunku do pompy - przesuwając koło pasowe(zębate) bez klina - w lewo lub w prawo.Wałek możesz zablokować w tylnej części wkładając listwę blokującą (ja używałem pilnika płaskiego - idealnie pasuje).
Raczej skupiłbym się na zaworze egr i wtryskiwaczach(może leją i nie ma rozpylania prawidłowego), dodatkowo sprawdziłbym jeszcze czujnik temp.cieczy chłodzącej.Nie wspominam o filtrze paliwa i powietrza bo to pewnie masz wymienione.
Skoro nie ma błędów w kompie to bardziej wskazuje na wtryski, gdyż one nie wywalą błędów.EGR wywali choć nie zawsze, pompa wywali błędy,czujnik położenia wału wywali, więc sprawdź wtryskiwacze za nim zaczniesz przestawiać zapłon- taka moja rada.Decyzja należy do ciebie.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Atol jest offline   Odpowiedź z Cytatem