Temat: [Mondeo 2000-2007] sprawny EGR nie działa ?!
View Single Post
Stary 05-07-2010, 11:25   #7
mkrek
ford::average

Model: Escape
Silnik: 2.0 benzyna
Rocznik: 2020
Domyślnie Odp: sprawny EGR nie działa ?!

Tari - mój EGR wygląda identycznie jak ten z firmiku zamieszczoneto przez Pablo_X.
Inaczej trochę wygląda jednak miejsce styku tych trzech rureczek, więc nie wiem które powienienem połączyć ze sobą. W każdym razie zasysałem tą rurkę, która wychodzi z EGR, więc chyba właściwą. Nie mogę teraz załączyć zdjęć.
Pablo_X - jak sprawdzę że EGR działa po złączeniu tych dwóch rurek? Musiałbym go znowu zdemontować i patrzeć na tłoczek - dobrze myślę? Czy bez odkręcania EGR też dowiem się czy działa?
Jakie mogą być przyczyny, że sprawny mechanicznie a po podpieciu nie otwiera się?
No i skoro niby cały czas zamkniety to dlaczego tak strasznie kopci przy przyspieszaniu? Przecież jak zamknięty to pracuje na czystym powietrzu i nie powinien tak dymić (na czarno).
Czy to może być winą turbiny? - dodam, że inni mówią mi, że moja turbina ładnie ciągnie. Sprawdzałem ją od wlotu powietrza i z odmy widać niewielki przeciek do turbo.
Badałem wtryski na komputerze w nieautoryzowanym serwisie - niby podają równą dawkę na wolnych obrotach jak i przy przyspieszaniu.
Doradźcie coś, bo już tracę siły.
Jakieś zdjęcia załączę wieczorem.
mkrek jest offline   Odpowiedź z Cytatem