View Single Post
Stary 07-07-2010, 07:40   #64
jaco67
ford::average

Model: Ford focus C-Max
Silnik: 1.6 benzyna 100kM by LPG STAG-4
Rocznik: 2005
Domyślnie Odp: Instalacja lpg

Witam
Jestem po darmowym (po 1000km) przeglądzie.

Gazownikowi zgłosiłem dwa tematy:
1. Większe zużycie gazu o 25-30% w stosunku do benzyny - w artykułach podaje się zwiększone zużycie o 15-20%
2. Do pustej 41,5 litrowej butli mogę zatankować 29 litrów gazu - według danych katalogowych butli powinno 33,2l, czyli blisko 4l za mało. Wskaźnik przy butli po zatankowaniu do "pełna" nie dochodzi do końca.

Ot co zrobił gazownik w tych tematach:
1. Gazownik przejechał się ponownie z osprzętem, pozdejmował mapy, skorygował ustawienia. Stwierdził, że dużo nie może ująć, bo będzie zbyt uboga mieszanka i będę miał wyświetlanie błędu na konsoli - zobaczymy czy spalanie się zmniejszy.
2. Zdemontował wielozawór, podgiął pływak i zamontowaniu - przy tankowaniu do "pełna" weszło 29 litrów i wskaźnik przy butli zatrzymał się w położeniu tym samym co przed podgięciem pływaka. Stwierdził, że podgiąć bardziej nie można, bo przy niższych temperaturach może pływak nie wyłączyć. Natomiast wymiana wielozaworu na nowy niczego nie zmieni. Po powrocie do domu, z pomocą internetu zgłębiłem trochę wiedzę w temacie 2 z pomocą internetu.
I tutaj mam pytanie.
Jeżeli zamontuje nowy wielozawór, to również będzie inny pływak (przecież pływak jest elementem składowym wielozaworu), który to może będzie prawidłowo "wyregulowany". Dlatego też bardzo mnie teraz dziwi jego stwierdzenie, że wymina elektrozaworu niczego nie zmieni. Może jeszcze coś innego jest odpowiedzialne za wyłączenie tankowania gazu?
Dzięki za ewentualne odpowiedzi i sugestie.

Ostatnio edytowane przez jaco67 ; 16-07-2010 o 06:58 Powód: zgłębienie wiedzy w internecie
jaco67 jest offline   Odpowiedź z Cytatem