Temat: [Galaxy 2000-2006] Nie działają wycieraczki
View Single Post
Stary 08-07-2010, 10:23   #34
Grzenio
ford::average

Model: Galaxy
Silnik: 1,9 TDI 130PS
Rocznik: 2003
Domyślnie Odp: Nie działają wycieraczki

A opiszę Wam (chociaż mi wstyd).

Najpierw opiszę co się działo i jakie podejmowałem działania a potem moją teorię na ten temat.

Wycieraczki zaczęły czasami nie działać ale po wyłaczeniu/włączeniu stacyjki udawało się je uruchomić. Czytając forum stwierdziłem, że musi się blokować jeden ze sworzni mechanizmu wycieraczek i miałem nawet już przygotowanego manuala jak się do wyczyszczenia i smarowania wycieraczek zabrać. Sprawdzałem w międzyczasie bezpieczniki. Niestety po pewnym czasie przestały działać również spryskiwacze (przedni i tylny) a przy włączaniu przedniego spryskiwacza włączała się tylna wycieraczka (przednie co jakiś czas udawało się uruchomić, przełączając energicznie włacznikiem wycieraczek). Moja diagnoza padła na przełącznik. Wymieniłem go ale niestety nic to nie dało, szukanie przekaźników od wycieraczek również nic nie pomogło. Zwróciłem się o pomoc do elektryków samochodowych. Diagnozy były różne, analiza czujnika otwarcia klapy, ale jednoznacznie każdy po przebadaniu samochodu twierdził, że uszkodzeniu uległ silniczek wycieraczek, w którym jest całe sterowanie.
Każdy z elektryków rozpoczynał od sprawdzania bezpieczników.
Wiadomo, że ciężko taki silniczek dostać (w sklepie krzyknęli 810 zł i dwa tygodnie czekania a w ASO nawet nie pytałem). Zakupiłem silniczek używany i mocno się rozczarowałem jak po podłączeniu objawy były takie same jak przed wymianą.
Grzenio jest offline   Odpowiedź z Cytatem