View Single Post
Stary 10-07-2010, 07:22   #1
Adrianosos
ford::beginner

Imię: Adrian
Model: Ford Mondeo Kombi MK3
Silnik: 2.0 benzyna
Rocznik: 2005
Domyślnie Przeróbka środkowej konsoli Mondeo MK2

Witam.

Z racji tego że zacząłem często korzystać z tego FORUM i przez to dowiedziałem się paru ciekawych rzeczy, postanowiłem dać coś od siebie w ramach podzięki.

Przeróbka środkowej konsoli

Oto nasz obiekt do modyfikacji, przeróbki czy jak go tam nazwiecie.

Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Niestety poprzedni właściciel niewiadomego pochodzenia ( autko sprowadzone z NIEMIEC ) zniszczył badany obiekt i stworzył małą czarną dziurę, besztając przy tym markę FORD.
Więc postanowiłem pozbyć się problemu, przy okazji to coś po prawej ( schowek na JEDNO PUDEŁKO MAGNETOFONOWE ) gdzie w tamtych czasach widocznie był MEGA bum na słuchanie muzyki z kaset.
I w ten oto sposób firma FORD wpadła na pomysł że stworzą coś taniego i zachęcą klientów do zakupu auta ( oczywiście między innymi )

Wracając do tematu.

POTRZEBNE NAM BĘDĄ NASTĘPUJĄCE RZECZY:

Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Myślałem nad tym czy można by było załatać taką dużą dziurę ??
Sposób jest banalnie prosty, bierzemy karton tekturowy, blok techniczny bądź cokolwiek co jest kartonowe, byle łatwo można było je obrabiać.

Karton wtykamy w otwór, następnie należy wyciąć odpowiedni rozmiar włókna szklanego

U mnie wyglądało to tak:

Z racji tego że trochę późno przypomniałem sobie o aparacie etap rozrabiania szpachli opiszę dalej w następnych etapach.

A taki jest efekt po wyschnięciu:

Pora na szlifowanie:

Jeśli chodzi o dobór narzędzi do szlifowania, najważniejsze żeby papier PŁASKO przylegał do materiału, polecam małe packi, kostka z korka, taki narzędzia można spokojnie znaleźć w dowolnym markecie budowlanym.

Jeśli chodzi o gramaturę ścierniwa to na pierwszy ogień idzie PAPIER 60, w kolejnych etapach będziemy przechodzić coraz wyżej.

Po wstępnym przeszlifowaniu, zmatowieniu oraz odtłuszczeniu BENZYNĄ EKSTRAKCYJNĄ:

WAŻNE

Pamiętać o zmatowieniu boków, gdy będziecie nakładać szpachlę należy zawsze trochę więcej zajechać poza włókno szklane. W ten sposób szpachla nie odpadnie.

Kolejny etap to SZPACHLOWANIE, potrzebne nam będzie:
- Szpachla ( uniwersalna )

- Szpachelka ( rodzai jest dużo, ja akurat miałem pod ręką plastikową )
- Płaską tackę do rozrabiania szpachli

Adrianosos jest offline   Odpowiedź z Cytatem