Odp: Planuję kupić MK3 - kilka pytań od nowicjusza
Witam!
Ja również borykam się z problemem kupna samochodu. Całymi dniami siedzę w sieci i szukam. Mam wrażenie, że już całą sieć ogarnąłem. To forum przeczytałem chyba całe i powiem Ci, że ile opinii to można by rzec tyle samo pozytywnych ile negatywnych.
Podobnie jak Ty szukam Forda Mondeo.Ty swojego pierwszego, a ja już kolejnego. Mam słabość do tej marki i do tego modelu. Znajomi doradzają mi nie kupuj auta na F. Kup Astrę, Vectrę, Zafirę, Nissana nie będziesz żałował. A ja jakoś nie czuję tych aut, nie mówiąc już, że nie podobają mi się tak do końca. Brakuje mi też w nich przestrzeni i tego czegoś...
Auta poszukuję ponieważ mój zadbany Ford Mondeo MK1 został został uszkodzony w zdarzeniu drogowym. Jego naprawa wg rzeczoznawcy się nie opłaca, a miał mi jeszcze posłużyć. Za te 5 lat użytkowania wymieniałem to co trzeba na bieżąco bo jak ktoś tu już powiedział...jak dbasz tak masz...i to jest prawdą.
Rozglądam się za MK3 tylko z trochę młodszym stażem. Choć znam się trochę na autach mam te same dylematy...benzyna, czy diesel itp. Z opinii na różnych stronach internetowych mówi się, że dwu masa prędzej czy później musi paść. Jak autko ma już przejechane te 150 tys. km to jest to ponoć tylko kwestią czasu, jeśli już nie jest po wymianie. Koszt tego jest spory, ale można już za 700 zł kupić po regeneracji, tylko czy warto. Drugą wadą są pompo-wtryskiwacze w silnikach 2.0 TDCI z silnikiem 130 konnym. Nie jest to normą, ale klękają. Koszt naprawy, wymiany nie jest tani. Doradzają więc drugi silnik 2.0 TDCI, ale z silnikiem 115 KM. Tam wtrysk jest elektroniczny. Silniki benzynowe owszem, ale koszt paliwa. Można by dołożyć na instalacje LPG, ale zawsze to wydatek i też nie tani. Jak sam widzisz ile za tyle też przeciw, ale ja i tak kupię Mondeo. Ważną kwestią jest też do czego w szczególności będziesz używał auta. Jeżeli ruch miejski to wiesz...gaz, hamulec, sprzęgło i tak w kółko. Nie wskazane dla dwu-masy.
Ogólnie-wizualnie autko godne polecenia. Ładna linia nadwozia, wygodne, przestrzenne i dobrze się prowadzi.
Co do modelu, którym jesteś, czy będziesz zainteresowany to auto trzeba obejrzeć, osłuchać. Nie rób tego sam, ponieważ nie będziesz obiektywny, a jak piszesz też się za dobrze nie znasz. Weź ze sobą dobrego mechanika co zna te samochody i zna ich bolączki. Zaletą choć zdania są podzielone jest to, że samochód jest sprowadzony. Dla mnie to zaleta i ja takiego będę szukał. Poprzednie autko wiernie mi służyło, ale też było sprowadzone, z Niemiec. Nie wytłuczone, zadbane i do końca przeglądane.
Życzę udanego zakupu i zadowolenia z wyboru.
Pozdrawiam!
|