Temat: [Focus 2004-2008] Gdzie jest odpływ skroplin z klimy?
View Single Post
Stary 10-07-2010, 23:07   #3
ford_user
ford::average

Model: Focus MK2
Silnik: 1,6 TDCI
Rocznik: 2005
Domyślnie Odp: Gdzie jest odpływ skroplin z klimy?

Cytat:
Ad 1. U mnie (benzyna, ale podejrzewam że w dieslu klima jest podobnie umieszczona) woda kapie mniej więcej patrząc z góry silnika na wysokości zbiornika płynu chłodzącego, między kołem a zderzakiem przednim.

Ad 2. Tylko obieg zamknięty jeśli chcesz dobrą wydajność! Wilgotność nie wzrasta, bo każda klima domyślnie suszy powietrze (stąd też ta woda się bierze).

Ok, dzięki za odpowiedź. Poszukam w tej okolicy ujścia węzyka od skroplin. Problem w tym, że u mnie nigdzie nie kapie, a klima na pewno chodzi dobrze, bo się bardzo chłodno robi w aucie. Więc pewnie mam zapchany ten odpływ. A niestety zagrzybia mi się klima regularnie co roku, oddawałem nawet do ASO na odgrzybianie i niewiele to dało. Chcę się teraz sam za to zabrać, tylko muszę ustalić co z tym odpływem skroplin i gdzie on dokładnie jest. Skąd ogólnie skropliny się biorą w klimie to akurat wiem, prawa fizyki tu rządząGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Odnośnie jazdy z zamkniętym obiegiem to mnie zaskoczyłeś swoja opinią. Wynika z tego, że ja bez sensu jeździłem dotychczas zawsze z otwartym obiegiem. Tylko czy jednak niebezpiecznie nie wzrasta stężenie CO2 w kabinie, gdy cały czas jeździ się z zamkniętym obiegiem i włączoną klimą? Ja rozumiem, że samochód nie jest super szczelny nawet przy zamkniętym obiegu, no ale jednak wydaje mi się że dłuższa jazda jest niewskazana. Poza tym, gdyby tak było jak piszesz to pewnie ford juz był wprowadził jakiś "automat" zamykający obieg w momencie włączania klimy. No nic na razie bede robił tak, że na początku będę zamykał obieg, a jak mi się zrobi za zimno w samochodzie to wówczas go będe otwierał, żeby wpuścić świeżego powietrza do kabiny. Coś na wzór tego co robię w zimie, gdy chcę, żeby szybko kabina się nagrzała.
ford_user jest offline   Odpowiedź z Cytatem