Zrobię tak jak radzi Vadero, dobiorę się do parownika klimy od strony filtru przeciwpyłkowego. Nie wiedziałem, że tamtędy też jest w miarę swobodny dostęp do parownika. Tylko to wyciąganie filtra jest idiotycznie rozwiązane w focusie II
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
I tak jak poczytałem różne opinie to wynika z nich jednoznacznie, że jedynym skutecznym sposobem pozbycia się grzyba jest wymontowanie parownika i dokładne jego umycie. No ale to wymaga opróźnienia środka chłodniczego z układu, więc grubsza zabawa.
Co do zamykania na stałe obiegu powietrza to chyba faktycznie nie ma to sensu. Nawet w biurze u mnie w pracy klimatyzacja zaciąga powietrze z zewnątrz, nie młuci cały czas tego samego powietrza, więc w samochodzie obieg będę zamykał też tylko na krótko. Fakt, że przy otwartym obiegu więcej wody wydziela się na parowniku, bo gorące powietrze z zewnątrz ma latem dośc dużą wilgotność względną, no ale po to w końcu jest ten odpływ skroplin.
Jeszcze jedno pytanie, czy przy zamkniętym obiegu powietrze również przechodzi przez filtr przeciwpyłkowy? W zasadzie nie powinno, ale nie wiem do końca jak to jest dokładnie rozwiązane.