Temat: [Fiesta 1995-2001] Przednie wahacze-guma na tulejach skrzypi
View Single Post
Stary 12-07-2010, 13:51   #2
skola
ford::professional

Model: Ford Fiesta √ι-ק
Silnik: 1753 ccm Diesel + 6 turbosprężarek i klacz ;-D
Rocznik: 1997
Domyślnie Odp: Przednie wahacze-guma na tulejach skrzypi

Jery13 wymieniał :

Co do wymontowania wahacza , to jeżeli śruby odkręcisz to samo wyjęcie nie powinno sprawić kłopotu , tylko nie pamiętam czy trzeba odkręcić łącznik stabilizatora , w/g książki napraw niby tak ale to w trakcie wyjdzie.
Przy odkręcaniu śruby przy dużej tulei musisz odgiąć plastikowe nadkole żeby mieć dostęp do skontrowania śruby od góry , no i tutaj było trochę problemu z odkręceniem ,popsikaj wd40 może będzie lżej .Śruba na małej tulei dała się łatwo ale też trzeba skontrować .Jak rozłączyć sworzeń od zwrotnicy to pewnie wiesz.
Co do wyciśnięcia starej tulei ,to najpierw wywaliłem gumowy środek a następnie przeciąłem piłką metalową ściankę postukałem (śrubokręt i młotek) w kierunku środka i poluzowało się.
Zapamiętaj położenie starej tulei i tak samo wciśnij nową ,nie wiem czy to ma znaczenie ale tuleje mają otwory a na wahaczach są wycięcia .
Tuleje wcisnąłem przy pomocy imadła i odpowiednio dorobionych grubych podkładek.
Przed wciśnięciem dobrze wyczyściłem gniazda w wahaczach i nie pamiętam ale chyba poczęstowałem smarem.
Małych tulei jak już wcześnie wspomniałem nie wymieniałbym , nie widzę różnicy między starą a nową .