View Single Post
Stary 13-07-2010, 20:07   #1
eneduerabe
ford::amateur

Model: Ford Fiesta mk3 91' 1.1i
Silnik: kosiarka 1.1i
Rocznik: 1991
Domyślnie zalewanie świec zapłonowych w silniku samochodu

witajcie, mam taki problem z fiestą że co pewien czas przestaje pracować świeca zapłonowa, daje sie to w znaki zmniejszeniem mocy, oraz drżeniem, tak jakby odlaczyc jedną fajke.
dzieje sie to tylko na dwóch wewnetrznych cylindrach, co dziwne niema od tego reguły, raz 2 innym razem 3 garnek.

wymieniłem już świece (ok. trzy komplety), cewkę zapłonową a kable WN wykluczyłem poniewaz to samo sie dzieje gdy zamieniłem kable z zewnetrzych cylindrow do wewnetrznych.
kompresja na cylindrach nie jest najlepsza, ale jest w normie, na wszystkich rowno. silnik ma 90 lub 190tyś km a moze 290tys :o

ogolnie chodzi bardzo zwawo, rozpedza sie do ok 150kmh na 5 biegu.

swiece zalewa po ok 300km od zalozenia nowej.
dzieje sie to najczesniej po odpaleniu tzn odpale na zimnym, silnik pracuje na wszystkie gary ale wystarczy ze rusze i jest obciązenie na silnik to juz przestaje pracowac jeden garnek, ostatnio tez mialem tak gdy jechalem w trasie na goracym silniku wiec jak widac niema raguły.

co najdziwniejsze gdy juz dany cylinder nie pracuje, wyciagne fajke to silnik pracuje bez zmian, ale gdy przyłoże fajke do koncowki wkreconej swiecy to zaczyna pracowac, ale gdy zaloze tak jak powinno byc na swiece to juz nie pracuje
znaczy ze pali na ten garnek ale gdy iskra przeskakuje ok 1cm miedzy fajka a świecą.

juz nie mam sił na te auto

co robic? jesli wszystkie elementy ukl. zaplonowego sa wporzadku a kable wn maja ok 2lat/ 20 tys km

silnik to 1.1i na benzynie, bez elpidzi

niewiem dlaczego ale poprzedni temaz zostal zamkniety a ja nie znalazlem na niego odpowiedzi na forum

Ostatnio edytowane przez eneduerabe ; 14-07-2010 o 01:04
eneduerabe jest offline   Odpowiedź z Cytatem