View Single Post
Stary 15-07-2010, 20:02   #1913
siteman
ford::advanced

Model: Mondeo MK3
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2004
Domyślnie Odp: NAWIGACJA DENSO - co powinieneś wiedzieć

Cytat:
Napisał maximondi Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Oj klopot tak bo trzeba wyjac naped DVD a wtedy na Denso wszystko gasnie :-( i tylko klime mozesz wlaczyc ale i tak wszystko robisz w ciemno.
Nie sądzę, jeździłem z odłączonym DVD-ROM i poza NAvi, reszta działała.

Cytat:
ok wiem ze trzeba wymontować naapęd tylko moje pytanie czy wwogole taki laser jest do kupienia gdzieś? i ewentualnie jakie to mogą być koszty?
laser jest standardowy dla większości DVD-ROM, wszak producentów mechanizmów jest raptem 2. Nie widziałem od wewnątrz, ale na 100% jest standardowy (koszt około 30-50,zł)
Zakładam, że mechanizm jest Philipsa, wystarczy więc kupić dowolny DVD-ROM z tym mechanizmem i przełożyć (pewien byłbym, jakbym zajrzał do środka)
Oryginalne Denso widywałem na Allegro za 300 zł, ale w przypadku zmiany DVD-ROM, trzeba sparować go z jednostką centralną (najprościej zassać firmware ze starego i wgrać do nowego) takie flashowanie z pewnością pochłonie minimum 100zł.
Jak już zdecydujesz się na rozebranie napędu, zrób fotkę, spokojnie dojdziemy, jaki to producent ( np po kodzie produktu, który zawsze jest naniesiony)

Ostatnio edytowane przez siteman ; 15-07-2010 o 20:18 Powód: takie tam przemyślenia
siteman jest offline   Odpowiedź z Cytatem