View Single Post
Stary 16-07-2010, 08:59   #4
pkrystek
ford::average

Model: Ford Focus MK2 sedan
Silnik: 2.0 TDCI 136KM
Rocznik: 2007
Domyślnie Odp: Po wymianie filtra paliwa nie odpala

Cytat:
Napisał goofy Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
NIby dobrze odpowietrzyli, podejrzewaja ze pompa ale jak pompa mogla siasc od wymiany filtra.Moze to sprawa komputeru, odlaczyc akumulator na chwile?? Prosze o pomoc bo samochod potrzebny bardzo pilnie mi jest, a nie wiedza co zrobic??
Ja miałem to samo. Filtr wymieniałem sam - pierwszy raz w życiu - zastanawiałem się do czego w komplecie były takie kolorowe zatyczki. Teraz już wiem ;-) Tuż po odłączeniu przewodów paliwowych z dwóch stron od razu trzeba je zaślepić aby jak najmniej paliwa wyciekł z przewodów, właśnie tymi kolorowymi zatyczkami.

U ciebie problem jest inny - chyba już wyciekło - tak jak mnie. Też przeżyłem stres, ze mi nie odpala. Spróbuj zrobić tak jak ja.

Po pierwsze nie wpadać w panikę, a potem:

1. Wypełnić pojemnik z filtrem paliwa, olejem napędowym aż zacznie się wylewać, oczywiście przed złożeniem filtra, aby jak najmniej powietrza zostało w środku.

2. Wziąć strzykawkę i wypełnić po brzegi oba przewody paliwowe, tak aby pozbyć się powietrza, szczególnie ten idący do silnika. Po czy je od razu zapiąć.

3. Jak nie masz pompki to użyj ust. Na obudowie filtra jest taki odpowietrzający zawór. Trzeba ustami odessać jak najwięcej powietrza (lub pompką) - to należy robić dość długo jak już poczujesz że nić nie ma. Jednoczesnie możesz zakręcić silnikiem. Ja z tym walczyłem ze 20 min. ale udało się.

Pompa to mało prawdopodobne. A i wtedy musiałby odpalić a ty nawet tego nie możesz. Na pewno zapowierzyła się pompa wtryskowa, ale zrób jak powyżej i powinno się udać.
Napisz czy się udało.
pkrystek jest offline   Odpowiedź z Cytatem