View Single Post
Stary 17-07-2010, 16:31   #19
davidcie
ford::average

Imię: Dawid
Model: Mondeo Mk2
Silnik: 1.8 TD ENDURA-DE
Rocznik: 2000
Domyślnie Odp: 1,8TD Montaż alternatora - gdzie te kabelki?

Cytat:
Napisał audi80jettronic Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Ten czerwony kabel powinien być przykręcony razem z tym cienkim-czerwony plastik ze nakrętką,bo to jest zasilanie od plusa z akumulatora-pobudza diody alternatora-bez wzbudzenia alternator nigdy nie będzie ładował
Kolego, oddaję honor. Dziś za widnego poszedłem do Mondeusza wyśledzić, gdzie ten czerwony kabel idzie dokładnie. Jak pisałem wcześniej wychodził gdzieś w okolice akumulatora, dołem, a później znikał we wiązce przy skrzyni biegów. Okazało się, że drugi koniec jest... przyczepiony do alternatora! A więc audi80jettronic miał rację, to do alternatora kabel, tyle, że drugi koniec.

Dzięki Wam wyjaśnia się więc powoli sprawa:
  • Kabel żółto-zielony jest samoróbką, widać coś było nie tak z poprzednim czerwonym (jak pisał sumo75). Ale prawidłowo jest podłączony do dobrego przekaźnika i jest na nim napięcie kiedy trzeba (sprawdzone za pomysłem matroga19).
  • Alternator nie ładuje bo nie ma wzbudzenia.
  • Kabel czerwony, który wzbudza altka dynda sobie w powietrzu zamiast być podłączonym...
...pozostaje pytanie - gdzie podłączonym? I tu proszę szanownych kolegów o dalszą pomoc Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Będę również wdzięczny za określenie dokładniej miejsca, gdzie do karoserii ma być przykręcony przekaźnik od świec - do jednej z rozpórek pod podstawką akumulatora, czy może gdzieś nad silniczkiem wolnych obrotów, do nadkola?

Ostatnio edytowane przez davidcie ; 17-07-2010 o 16:35
davidcie jest offline   Odpowiedź z Cytatem