View Single Post
Stary 18-07-2010, 09:28   #13
Jacek145_JJ
ford::beginner

Imię: Jacek
Model: Peugeot 5008
Silnik: 1.6 VTi
Rocznik: 2010
Domyślnie Odp: przegrzewanie się silnika. czy to wina termostatu czy elektryki ?

Cytat:
Napisał wojptak Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Witam
U mnie dzieje się tak samo. Ale ja zauważyłem, że bardzo często podczas hamowania silnikiem przy wysokich temperaturach na zewnątrz (właczona klima). Pierwszy raz zdarzyło mi się to przy temperaturze zewnętrznej 32 st. na autostradzie. Musiałem nagle zahamować a tu wskaźnik na czerwonym i komunikat „Przegrzany silnik”. Kilka razy zauważyłem, że wskazówka nagle przesuwa się w kierunku czerwonego pola i bardzo szybko opada. Stąd też raczej był bym skłonny stwierdzić że to czujnik. Chyba tak szybko silnik się nie nagrzewa i chłodzi.
Kiedyś zauważyłem takie dziwne zjawisko. Jak przyspieszam gwałtownie to temperatura silnika spada a jak hamuje to rośnie. Dawno tego nie testowałem ale muszę sprawdzić.
Zakładam, że poprzez "gwałtowny przyrost" masz namyśli to, że wskazówka w kilka sekund wskakuje na czerwone pole i również w kilka sekund wraca do właściwej pozycji. I tu jest właśnie pies pogrzebany, bo na 99% silnik się nie grzeje. Pytałem w kilku miejscach, łącznie ze słynnym Zbychem z forum Focusa (zorientowani wiedzą o co chodzi), i odpowiedź zawsze była ta sama - jest fizycznie niemożliwe, żeby w 4-5 sekund jakikolwiek silnik wystudził się z temperatury 110-120 stopni do temperatury roboczej (86-88 stopni). Tak więc masz pewnie tego samego chochlika co ja, jest to prawdopodobnie albo wina czujnika temperatury w głowicy, albo jakiegoś przekaźnika, tudzież samych zegarów (mimo analogowego wyglądu są one elektroniczne, tzn. bez linki, tylko z elektronicznymi czujnikami).

A tak z ciekawości - gdy się "grzeje", to tylko przy załączonej klimatyzacji czy to bez znaczenia?
Jacek145_JJ jest offline   Odpowiedź z Cytatem