View Single Post
Stary 18-07-2010, 14:53   #12
JarekWRC
ford::beginner

Imię: Jare
Model: Ford Mondeo
Silnik: 2.0 TDDI 115KM
Rocznik: 2001/2002
Domyślnie Odp: Wentylator chłodnicy wlącza sie co chwilę

Witam serdecznie.

Przedstawie wam swoją - ZASKAKUJĄCĄ historię zwiazaną z wentylatorem mojego mondka.

Naczytalem sie jak glupi najróżniejszych postów dot. ciagle załączajacego sie wentylatora, przepalonych wtyczek i rezystorow i dzis w koncu stwierdziłem, ze uporam sie również i z tym problemem u siebie.

Objawy standardowe, czesto wlaczajacy sie wentylator w trybie awaryjnym, przygasajace swiatla drogowe i podswietlenie deski na ulamek sekundy podczas rozruchu wentylatora, ostatnio nawet wlaczajacy sie wentylator zaraz po wlaczeniu samego nawiewu (bez klimy).

Tak wiec opracowalem plan podniesienia przodu auta zeby do calej sprawy zabrac sie od dolu gdzie dostep jest odrobinę łatwiejszy, zdjalem plastikowa osłonę zlokalizowalem miejsce rezystora i............. okazała się ze go poprostu tam nie ma! NIe ma również owej wtyczki z przewodami. Calośc wygląda tak jakby ktoś swiadomie wymontował ten element łacznie z usunięciem kabli.

W pierwszej chwili pomyślalem że może posiadam inny zespół wentylatorów ale porównując zamieszczone na forum fotki z napraw, stwierdziłem że wygląda on dokładnie tak samo jak wszystkie inne z tego rocznika (tj TDDI 2001 r) tyle że u mnie w miejscu gdzie powinien być rezystor poprostu jest pusty otwór na niego ale samego rezystora nie ma.

Dodam tylko, że auto bylo 1,5 roku temu sprowadzone z włoch, może tamci magicy z uwagi na znacznie cieplejszy klimat i pewnie częstsze problemy z przepalona wtyką stwierdzili że mozna z niej zrezygnowac Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Jednym słowem zastanawiam się jak to wszystko działa bez tego rezystora i za co właściwie on odpowiada? Może wy coś podpowiecie, ale chyba bez wizyty u elektryka sie nie obejdzie, nie wiem tylko co mu powiedziec...aby zamontował ten rezystor ponownie ??

Z góry dzieki za sugestie. Pozdrawiam
JarekWRC jest offline   Odpowiedź z Cytatem