Temat: [Focus 1998-2004] Szarpanie podczas przyspieszania
View Single Post
Stary 19-07-2010, 17:09   #44
Zakar
ford::beginner

Model: Focus
Silnik: 1,6 16V
Rocznik: 2004
Domyślnie Odp: Szarpanie podczas przyspieszania

Witam wszystkich, wróciłem już z wakacji, więc opisuję.
Problem rozwiązano! długa była ta droga. Przyczyną szarpania a potem problemów z odpalaniem był spadek ciśnienia paliwa wskutek nieszczelności koszyka w którym siedzi pompa paliwa. To nawet układałoby się w całość. Początek tych wszystkich perypetii był taki, że podczas jazdy huknęło coś z tyłu po stronie baku, pomyśleliśmy że to kamień, często tak przecież jest. A to pękł plastikowy dekielek od koszyka pompy przy króćcu doprowadzającym paliwo. Po podpięciu manometru paliwo siknęło bokiem przy tym króćcu. Kupiłem nowy komplet z pompą (kolejną) i auto pali na dotyk, nie szarpie.

To jak się okazuje nie koniec kłopotów z fordem - zapalił mi się check w trasie po 300km. Mechanik który zdiagnozował mi problem z szarpaniem, od razu powiedział, że mam "za mały" katalizator wstawiony (stary się posypał i mam zamiennik) i ponoć ten "nie wyrobi" w końcu. Błąd "P0420 układ katalizatora 1 rząd cylindrów - wydajność" wskazuje na uszkodzony katalizator - tak mi powiedzieli w warsztacie. Człowiek który wstawiał mi zamiennik twierdzi że kata dobiera się na średnicę rury i długość, wstawił 55mm na rurę 50mm, długość ta sama. Więc jak to jest "za mały", w jakim sensie?

Pozdrawiam serdecznie.

PS. Kolega już mnie pytał co było w tym fordzie, bo u niego jest podobnie - mało paliwa > szarpie, dużo paliwa > jedzie, pod górę > szarpie, po płaskim > jedzie, ciekawe...
Zakar jest offline   Odpowiedź z Cytatem