Temat: [Mondeo 2000-2007] Dziwny pisk przy naciskaniu sprzęgła
View Single Post
Stary 20-07-2010, 15:19   #7
shineshine
ford::amateur

Model: mondeo
Silnik: 2.0
Rocznik: 2010
Domyślnie

Cytat:
Napisał audi80jettronic Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Panowie poprzedni rozmówca mówił o tygodniu na warsztacie przy wymianie sprzęgła... Naprawiam auta ponad 8 lat i powiem szczerze,że gdy warsztat 7 dni robi wymianę sprzęgła,to poprostu nie wyrabia się z robotą,bo taka wymiana trwa gdy idzie gładko max 8 godzin i wyjazd... Robię wymiany sprzęgieł bardzo często,remonty silników,regeneracje turbo i różne inne rzeczy-najwięcej jest zawieszeń... Jak umawiam klienta na naprawę-termin ustalony- to wstawia autko taki ktoś i tylko nim dane stanowisko się zajmuje. Jeśli ten warsztat robił to tydzień to szczerze współczuję...
Pozdrawiam. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
gratuluje doświadczenia w naprawie aut...proponuję jednak popracować nad czytaniem ze zrozumieniem......napisałem,że miałem ten problem z weszłym tygodniu a nie że tydzien samochód stał w warsztacie.. wymiana trwała pewnei kilka godzin, natomiast samochód stał 1 dzień roboczy mówiać potocznie, a zatem pewnei około 8 godzin (nie wiem, bo nie patrzyłem na zegarek, zostawiłem go i odebrałem). zatem jeszcze raz :

*proponuję popracować nad czytaniem ze zrozumieniem / rozumieniem tego co się czyta*

*-niepotrzebne skreślić

PS. chyba na prawde Twój post to taka malutka, ukryta reklamka...????Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.)

aha i jeszcze jedno...jeśli jesteś mechanikiem i zaczynasz od słów : prawdopodbnie...to z mojego doświadczenia nie oznacza to niczego dobrego .... tylko duze koszty naprawy czesci robocizny...bo zazwyczaj po słowach prawdopodbnie usłyszanych od meczanika, po naprawie szłyszy sie kolejne : to było do wymiany, to się nie nadaje a tu trzeba było całe cos tam wyjąc... a zatem AUDI80JETTRONIC.....powodzenia!Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Cytat:
Napisał audi80jettronic Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Jeszcze jedno. Koło dwumasowe zurzywa się w różnym stopniu-zalezy to od stylu jazdy,umiejętnego redukowania biegów w razie częstego chamowania silnikiem-wyrównanie obrotów silnika do obrotów koła dwumasy- Mam Forda Mondeo 2005 rok i 143tyś aktualnie zrobione. Ponieważ w zimie wyciągałem kolegę z zaspy-rowu- przypaliłem tarczę-wymieniłem ją- koło dwumasowe nie doznało uszczerbku i w porównaniu z nowym oryginalnym MOTOCRAFT nie miało różnicy w pomiarach. W razie chęci wymiany dwumasowego koła proponuję założyć nowe MOTOCRAFT lub LUK,bo te firmy na 100% solidniej wyglądają z mojego doświadczenia niż inne-nie mogę siać aktyreklamy więc nie napiszę żadnego słowa krytyki jeśli chodzi o zamienniki konkurencyjnyk dla LUK i MOTOCRAFT... MOTOCRAFT kosztuje około 1300-1450zł i różnica tych 400zł na pewno się opłaci...
a moja odpowiedz : 2 masa zurzywa sie w różnym stopniu...ale sie w koncu zurzyjeGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. istotne jest w tym przypadku to (co zaznacyzłem w poscie), ze jeżeli zbliżasz się do granicznego przebiegu, przy którym producent zaleca wymiane lub kontrolanu stanu, lub też wymieniasz jakiekolwiek elementy sprzęgła(przy przebiegu granicznym dla 2 masy) - co wiąze sie z kosztami robocizny o których wsomniałęm - i zaznaczam : PRZEBIEG AUTA LUB INNE SYMPTOMY wskazuja na to, ze 2 masa moze padac, warto sie zastanowic, czy nie lepszym rozwiązaneim jest wymiana tego elementu, zaoszczędzasz kostzy robocizny, ktore bedzeisz musiał ponieśc poowtórnie, przy wymianie samej 2 masy. oczywiscie nie mówie tu o stytacji, kiedy twój ford ma przebieg 4000 tys. i cos sie dzieje ze spzęgłem, bo wtedy raczje 2 masa nie powinna sie odzywać...chyab ze jakaś wada ukryta elementu...'
co do fordów i mondeo, to z doświadczenia i na podstawie opinii użytkowników wiem, ze przy przebiegu około 100-120 tys. ( co zaleca sam ford) należy sie przyjżeć 2 masie i tak co kolejne 100-120 tys.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. i tu paradoks : moj mondeo ma 220 tys i przy tej wymianie okazał się, ze 2 masa prawdopodbnie nie była wymieniana nigdy dotąd (podkreślam prawdopodbnieGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.).

coż, to tyle, pozdrawiam

Ostatnio edytowane przez TOMAS ; 14-08-2010 o 01:07
shineshine jest offline   Odpowiedź z Cytatem