View Single Post
Stary 20-07-2010, 19:14   #64
Slowik99
ford::beginner

Model: Mondeo MKIV
Silnik: 1,8 TDCI
Rocznik: 2010
Domyślnie Odp: [MK4] Mondeo 2.0 Duratec benz 145 KM kiedy wymienić olej?

Odświeżam temat.
Czekam na odbiór Mondeo (pierwszego mojego salonowego auta w życiu), a że doczekać się nie mogę Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. to czytam to forum szukając przydatnych wskazówek odnośnie mojego autka i chciałbym podzielić się z Wami moimi spostrzeżeniami odnośnie poruszanej tutaj kwestii.

Zgadzam się, że jeśli wydaję ponad 70 tyś na auto to profilaktycznie warto olej wymienić po przebiegu 2-5 tyś km, szczególnie że w moim wypadku samochód będzie dość intensywnie eksploatowany (w sensie dużych przebiegów, a nie znęcania się nad gazem)
Jednym z koronnych argumentów podnoszonych przez zwolenników nie wymieniania oleju przed przebiegiem 20 kkm było to, że "inżynierowie" z koncernów motoryzacyjnych wiedzą lepiej niż my co dobre dla naszego auta i na tyle mnie to rozbawiło, że musiałem podzielić się z "fanami" inżynierów pewną historią.

Przez jakiś czas w byłem szczęśliwym (przynajmniej na początku) posiadaczem Renault Kangoo z silnikiem 1,5 dci. Samochód gdy go kupowałem miał niecały rok i 43 000 km przebiegu. Auto było z pewnych rąk, serwisowane na czas, stan idealny. Świetnie wyposażone, wersja osobowa.

Przy 45 000 km pojechałem na przegląd i jakie było moje zdziwienie gdy dowiedziałem się, że Renault przewiduje wymianę filtra paliwa co 60 000 km, czyli wymienią mi go przy następnym przeglądzie. Miałem wtedy lat 22 i uwierzyłem miłemu Panu z serwisu, który podpierał się autorytetem "inżynierów" (tych samych co mają na tym forum fanklub Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. ) Renault i zapewniał, że wie co robi - "w końcu to nie pierwsze Kangoo, które przyjmuję do serwisu" - mówił.
Któregoś pięknego dnia, przy przebiegu ok. 57 000 km zapaliła się pomarańczowa kontrolka "CHECK" a silnik zaczął przerywać.
Zatrzymałem auto i zadzwoniłem do assistance Renault. Bardzo miła Pani zapytała jak daleko od serwisu się znajduje, a gdy odpowiedziałem że ok 3 km to kazała jechać. Wyraziłem wątpliwość gdyż podejrzliwie podejrzewałem, że swobodne podejście do wymiany filtra w moim aucie "fachowców" z Renault właśnie odbija mi się czkawką, ale Pani stwierdziła że w takiej sytuacji to ona lawety nie przyśle (taką ma instrukcję) bo to napewno nic poważnego (!!!). Rozmowa trwała jeszcze dość długo, uzyskałem ostatecznie imię i nazwisko miłej Pani, przełączyła mnie do swojego przełożonego którego dane również zapisałem i chcąc nie chcąć ruszyłem do serwisu (tego samego w którym byłem na przeglądzie).Nie dotarłem Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. , silnik zgasł ok. 500 metrów przed serwisem i nie dał się już uruchomić.

Gdy auto było naprawiane zacząłem szukać w necie informacji nt. silnika 1,5 dci i odkryłem, że wtryskiwacze i pompa nie mają najlepszej opinii ale tylko w Renault. Ciekawostka była następująca : Nissan, który montuje identyczne silniki np. w Almerze nie jest trapiony taką ilością awarii jak Renault.
Pomyślałem : pewnie wtryskiwacze i pompa są od innego producenta, ale okazało się, że nie - producent ten sam.
Szukałem, szukałem i szukałem, aż znalazłem : Nissan wymienia filtr paliwa co 15 tyś km Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Nie będę Was zanudzać przepychankami z serwisem, który nie chciał naprawiać auta w ramach gwarancji twierdząc, że tankowałem byle jakie paliwo, ani przebiegiem procesu który ostatecznie wygrałem.

Pewnie zaraz ktoś napisze, że moja twórczość nic nie wnosi ale jeszcze coś dodam, a dokładnie cytat z odpowiedzi na mój pozew prawnika Renault Polska : "... na twierdzenie powoda jakoby Renault Polska ponosiło wyłączną winę uszkodzenia pojazdu muszę stwierdzić, iż nie znajduje ono potwierdzenia w badaniach przeprowadzonych przez INŻYNIERÓW firmy Renault, z których jednoznacznie wynika że wymiana filtra paliwa co 60 000 km jest wystarczająca jeśli tankowane paliwo spełnia wymagane normy".

Nie twierdzę, że nie wymienienie oleju po przebiegu max. 5 kkm spowoduje podobne przygody, ale w świetle moich doświadczeń, ślepa wiara w zalecenia producenta może okazać się poważnym błędem, który człowiek będzie pamiętał przez wiele lat, a przynajmiej przez 3 lata procesu Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Slowik99 jest offline   Odpowiedź z Cytatem